Blu-ray-afspillere: Ultra HD

29. oct. 2016 Af Audun Hage, Lyd & Billede/lydogbillede.dk

Ultra HD Blu-ray er endelig blevet en realitet, og vi har testet de mest aktuelle afspillere på markedet, fra billige til dyre. Hvilken Blu-ray-afspiller giver mest værdi for pengene, og hvilken er den allerbedste?

Panasonic DMP-UB900
Vinder

Panasonic DMP-UB900


Karakter


Billedkvalitet

6 stjerner

Lydkvalitet

6 stjerner

Funktionalitet

6 stjerner

Brugervenlighed

5 stjerner

Kvalitetsindtryk

5 stjerner

Lyd & Billede mener:
Plus:
DMP-UB900 er en velbygget afspiller med et væld af tilslutnings- og justeringsmuligheder, og ikke mindst super billedkvalitet.
Minus:
Man må æde en stiv prisforskel til gengæld for relativt små forskelle i ydelse.

Samsung UBD-K8500

Samsung UBD-K8500


Karakter


Billedkvalitet

6 stjerner

Lydkvalitet

5 stjerner

Funktionalitet

5 stjerner

Brugervenlighed

5 stjerner

Kvalitetsindtryk

4 stjerner

Lyd & Billede mener:
Plus:
Samsungs afspiller er hurtig og nem at betjene og giver fremragende billedkvalitet med både Ultra HD og traditionel Blu-ray.
Minus:
Lidt spinkel byggekvalitet og lidt for simpel fjernbetjening sammenlignet med Panasonics flagskib.

Xbox One S

Xbox One S


Karakter


Billedkvalitet

6 stjerner

Lydkvalitet

5 stjerner

Funktionalitet

6 stjerner

Brugervenlighed

5 stjerner

Kvalitetsindtryk

4 stjerner

Lyd & Billede mener:
Plus:

Fremragende billedkvalitet og en række avancerede funktioner gør den til en værdig Blu-ray-udfordrer.
Minus:
Lidt “tungere” og mere omfattende brugerflade. Controlleren er lidt klodset at bruge som fjernbetjening. Mere støj fra drev og ventilator end på de dedikerede Blu-ray-afspillere.


Ventetiden har været lang: Arvtageren til Blu-ray-formatet har været varslet i flere år og er blevet forsinket gentagne gange. Mange troede nok, at de roterende mediers dage var talte! Men nu er de endelig i handelen, med stadig flere titler at vælge imellem.

I mellemtiden er også Netflix begyndt at tilbyde streaming i 4K-opløsning – dog med et begrænset udvalg af titler og varierende billedkvalitet.

Læs også: Test af medieafspillere – Chromecast vs. Apple TV

Hardcore film- og hjemmebio-entusiaster vil derfor nok overveje at anskaffe sig en 4K-kapabel Blu-ray-afspiller i denne sæson. Og hvis du allerede har købt et nyt 4K-tv med HDR (High Dynamic Range, højt dynamisk omfang), vil vi vove at påstå, at det er et must!

HDR:
Endelig at kunne se film i ægte barberbladsskarp 4K-opløsning er i sig selv imponerende, men det er først, når vi aktiverer HDR, at det for alvor bliver skægt. Ud over højere opløsning er de nye film også remastered med bredere farvespektrum, mere kontrast og flere detaljer (især i de lyse områder) – kort sagt: Et mere virkelighedstro billede.

Vores erfaring efter at have levet med det nye Blu-ray-format i et stykke tid er, at HDR gør en kæmpe forskel. Ulempen er, at du skal have et HDR-kompatibelt tv eller en ditto projektor for at se dem. Derfor vil du selvfølgelig få mest udbytte af 4K Blu-ray sammen med en HDR-kompatibel skærm og vice versa.

Testdeltagerne:
Vi har samlet de tre mest tilgængelige UHD Blu-ray-afspillere lige nu: Først er der Samsung UBD-K8500, som vi stiftede bekendtskab med tidligere på året. Det var den første Ultra HD Blu-ray-afspiller på markedet og vores første møde med formatet. Derefter er der Panasonics THX-certificerede high-end afspiller DMP-UB900.

Den sidst tilkomne og måske outsideren i denne forsamling er Xbox One S. Ud over at være en fuldblods spilkonsol understøtter Microsofts opgraderede Xbox nu også afspilning af UHD-film, og det til en rigtig god pris.

Sådan blev der testet Blu-ray-afspillere:

Målet med testen var at afdække de reelle forskelle i ydelse. Og den bedste måde at sammenligne billedkvaliteten på er selvfølgelig at lave en direkte visuel sammenligning. Derfor stillede vi en test-rig op bestående af to identiske referenceskærme (Panasonic 65DX900E) samt to kopier af en række testfilm. På den måde kunne vi sammenligne to afspillere side om side uden behov for at skifte frem og tilbage.

Vi har især set på forskelle i billedkvaliteten mellem de forskellige afspillere, hvor brugervenlige de er (fjernbetjening, menusystem, opstart, hastighed osv.), særlige funktioner og ikke mindst lydkvalitet. Kør filmen!

På lydogbillede.dk kan du læse mere om testen.
Lyd & Billede


Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag

LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.

Del testen på: