
Mest kød er ikke lig med den bedste smag. Det afslører en smagstest af kogt skinke.
Eksperternes dom:
Lidt grov struktur med fedtmarmorering og hele, synlige kødstykker. Ret kraftigt saltet, hvilket giver eftersmag.
Eksperternes dom:
Tydelig fedtmarmorering. Fin skinkesmag, men til den salte side. Tykkere skiver.
Eksperternes dom:
Meget ensartet struktur, lidt sej og nærmest elastisk konsistens. Meget salt med en lidt metallisk eftersmag.
Den koster blot en tredjedel af testens dyreste, og den enkle indpakning i hvide og orange farver signalerer snarere billig end bedst. Men lav pris er ikke nødvendigvis lig med manglende smag.
Det viser en smagstest, som Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, og Svend Skafte Overgaard, lektor og madhistoriker, begge fra Professionshøjskolen Metropol i København, har foretaget for Søndagsavisen. Her ender skinken fra budget – Føtex’ og Bilkas billigste mærker – øverst på podiet, mens den mere end tre gange så dyre skinke fra Irma ender helt i bund.
Læs også: Fedtfattig discount-mayonnaise hitter
»Her er en naturlig fedtmarmorering, og det ligner faktisk kød. Man kan se, at stykkerne er presset sammen, men jeg får en rigtig skinkesmag i munden. Den er godt afbalanceret,« siger Svend Skafte Overgaard om den discountskinke, som med en kilopris på knap 60 kroner koster mindre end en tredjedel af feltets dyreste.
Man får dog ikke mest kød for pengene ved at vælge den billigste skinke, som har et kødindhold på 83 procent og indeholder 12 procent vand.
Sådan blev der testet:
Søndagsavisen købte otte slags kogt skinke, som blev præsenteret for smagspanelet (lektor Michael René og lektor og madhistoriker Svend Skafte Overgaard, Professionshøjskolen Metropol i København) i en blindsmagning. Panelet vurderede smag, eventuel bismag, lugt, udseende og konsistens. Efter blindsmagning og karaktergivning blev varedeklarationerne gransket.
Fint udseende med naturlig fedtmarmorering. Det ligner kød. Smager af rigtig skinke. Godt afbalanceret smag.