
Feltet er tæt i smagstest af smørbare blandingsprodukter, men to skiller sig ud i hver sin ende af skalaen.
Eksperternes dom:
Et lækkert produkt med en god, tydelig syreprofil. Mere salt end de fleste, men fin balance i smagen.
Eksperternes dom:
Tydelig smag af smør med fin syrlighed og saltbalance. Lidt flødeagtig i smagen. God – lidt blød – konsistens.
Eksperternes dom:
Pæn gul farve. God duft og smag, fint saltet og mild syrlighed. Fint smørbar.
Eksperternes dom:
God smørsmag, som er svagt syrlig og passende salt, meget klassisk. Fin blødhed, men mangler lidt duft.
Eksperternes dom:
Godt standardprodukt. Lidt tyndere i konsistensen og svagere saltet end de fleste. Fin smørsmag, men virker lidt olieret.
Eksperternes dom:
Svag duft, syrlighed og salt. Fin smørsmag, som kunne være lidt kraftigere, men den er der. God smørbarhed.
Eksperternes dom:
Meget blød og nærmest vandet – også når den kommes i munden. Mangler duft og mangler smørsmag. Tilsat vand og farvestof (E160A).
Engang havde Kærgården monopol på det smørbare blandingsprodukt, men i dag får den konkurrence fra mange kanter.
Læs også: Lurpak får smør-bank af økologisk variant
Og efter en smagstest af otte forskellige typer smørbare blandingsprodukter, som Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol i København, og hans kollega Michael René med speciale i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer har gennemført for Søndagsavisen, viser det sig, at frontløberen bliver overhalet indenom af flere konkurrenter, hvad angår smag.
Der er flere parametre, der spiller ind på smagen af blandingsprodukterne, som typisk er fremstillet af en blanding af smør, vegetabilsk olie og salt.
Læs også: Billig grovbolle bedst i test
Parametrene er olietype, saltmængde og den mælkekultur, der er brugt til syrningen, og den balance rammer Bakkedal, som består af 50 procent mælkefedt og derudover en blanding af raps-, palme- og kokosolie.
– Den har en rigtig fin smørsmag, en god smørbarhed og en god konsistens. Det er et godt produkt til at have stående fremme, for den holder samtidig konsistensen godt og bliver ikke for blød, siger Michael René, mens Preben Vestergaard Hansen også roser smagen:
– Den smager godt af smør, og den er syrlig på en god måde. Det er en rigtig fin oplevelse at spise den.
Sådan blev der testet:
Søndagsavisen præsenterede smagspanelet for otte forskellige slags smørbare blandingsprodukter i en blindsmagning. Panelet blev bedt om at vurdere dem på smag, eventuel bismag, duft, udseende og konsistens. Efter endt blindsmagning blev varedeklarationerne gennemgået.
Eksperternes dom:
Fin smørsmag tæt på smør og god smørbarhed. Den mest holdbare konsistens efter lidt tid ude af køleskabet. Indeholder kokosolie som den eneste.