
Det myldrer frem med alternativer til hakkekød og kylling – uden kød i. Men kan de erstatte kød?
Eksperternes dom:
Strukturen minder om kød, og smagen kommer derhenad, men krydderierne skal afstemmes. Kan sagtens bruges i pitabrød eller en wrap til børnenes madpakke. Minder om resterne af en kylling.
Eksperternes dom:
Man kunne tro, at det var kyllingenuggets. Jeg vil hellere spise det her end en kyllingenugget. Minder om kød i konsistensen. En god tømmermandssnack med dip til. Men meget industriagtig.
Eksperternes dom:
Det smager af rugbrød og har lidt bitterhed og bitter eftersmag. Der er ingen umami-smag, som ellers kendetegner kød. Det kan godt bruges i musaka og lasagne, men konsistensen er lige lovlig grov.
Eksperternes dom:
Dufter af kylling, men ligner og har konsistens som skilt fars. Det er overraskende tørt i konsistensen og syrligt i smagen. Vi ville ikke engang bruge det i en salat eller sandwich.
Eksperternes dom:
Lugter lidt metallisk og er tør og salt. Smager ikke i nærheden af pølser. Selv i tomatsovs ville man opdage, at det ikke er pølser. Den smager ikke godt, og vi ville end ikke bruge den i pølsehorn.
Eksperternes dom:
Den dufter røget af en grillpølse. Den er rynket og ligner en pølse, der har stået længe. Den er gummiagtig, tør, melet og smager først af pølse, men får så en underlig bismag. Den vil vi ikke spise.
Eksperternes dom:
Ligner en bøf, men har en anden smag. Der er arbejdet med kødsmagen, og den er derhenad, men den bitre eftersmag sidder fast, og konsistensen er ikke som kød. Selv i en burger ville den falde igennem.
Hjemme i kok og testdommer Lene Vietz’ familie på fire skal en økologisk kylling holde til tre dages aftensmad. Også hjemme hos den anden del af testpanelet, kok Mikkel Jakobsen, er der skåret ned på kødforbruget de senere år.
Begge underviser på Hotel- og Restaurantskolen, der blandt andet uddanner kokke.
-På skolen underviser vi i bæredygtighed, og her giver det rigtig god mening at skære ned på kødet og købe bedre råvarer. Vi behøver jo ikke alt det kød, vi spiser, og man kan sagtens lave superlækre kødfri retter. Det er et spørgsmål om vane og om at få det lært, siger han.
Læs også: Dyreste salatost taber i test
De to dommere gør store øjne, da de vegetariske produkter et efter et bliver tilberedt og serveret.
– Det ligner godt nok meget kød, her er jo både ‘pølser’ og ‘kylling’. Men jeg forstår ikke, at producenterne vil have det til at ligne noget, det ikke er, altså kød. Hvis man skal lave efterligninger, skal det kunne erstatte det, det efterligner. Og det er kun nogle af produkterne her, der kan det, siger Lene Vietz og bryder sammen med Mikkel Jakobsen ud i latter, da de får serveret en sojapølse, der fuldstændig ligner og lugter som en grillpølse, men smager helt anderledes.
– Puha – så hellere udvikle på andre gode vegetariske produkter som falafel eller lave noget lækkert med bønner og linser. Jeg vil helst ikke lære mine børn at spise det her, for det er industriprodukter, der ikke minder om rene råvarer, siger Mikkel Jakobsen.
Der er også smæk til burgerbøfferne – både på eftersmagen og konsistensen. Og det undrer producenten, Garden Gourmet, som Nestlé står bag.
– Alle vores produkter er testet, og 60 procent af forbrugerne foretrækker vores produkt i forhold til hovedkonkurrenterne. Men vi vil selvfølgelig kigge på testresultaterne for at se på eventuelle forbedringsmuligheder, lyder det.
Mens burgere og pølser falder igennem, er dommerne enige om, at man godt kan snyde børnene med en gang spagetti og Quorn Färs-sovs i stedet for kødsovs.
– Stegt med løg og hvidløg, tilsat tomat og krydderier. Det kunne sagtens fungere, siger Mikkel Jakobsen og tilføjer, at flere af produkterne godt kan bruges i en overgangsfase, hvor man øver sig i at spise mindre kød.
Sådan blev der testet:
Testpanelet, der bestod af Lene Vietz og Mikkel Jakobsen, begge kokke og undervisere på Hotel- og Restaurantskolen, har i en blindtest bedømt produkterne på to parametre: Smager de af det, de skal efterligne, altså kød eller kylling? Og hvor godt smager de? Smag, udseende, konsistens og duft er taget med i bedømmelsen, og der er givet en samlet bedømmelse af smag og efterligning.
Eksperternes dom:
Det er saftigt, lidt sødt og lidt bittert. Lidt for blødt, meget ‘grofthakket’ og mangler umami, men kan sagtens erstatte kød i en bolognese. Det kan man godt lave noget lækkert med, og folk vil tro, det er kød.