Køderstatning: ‘Pølser’, ‘kylling’ og ‘hakkekød’

12. may. 2016 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen - lap@sondagsavisen.dk

Det myldrer frem med alternativer til hakkekød og kylling – uden kød i. Men kan de erstatte kød?

Quorn Färs (frost)
Vinder

Quorn Färs (frost)


Karakter


Butik

Kvickly, føtex

Pris

37,50 kr.

Vægt

300 g

Baseret på

Svampeprotein

Kilopris

125 kr.

Kalorier pr. 100 g

105

Protein i g pr. 100 g

14,5

Eksperternes dom:
Det er saftigt, lidt sødt og lidt bittert. Lidt for blødt, meget ‘grofthakket’ og mangler umami, men kan sagtens erstatte kød i en bolognese. Det kan man godt lave noget lækkert med, og folk vil tro, det er kød.

Oumph!  Kebab (frost)
Vinder

Oumph! Kebab (frost)


Karakter


Butik

føtex

Pris

44 kr.

Vægt

280 g

Baseret på

Sojaprotein

Kilopris

157,14 kr.

Kalorier pr. 100 g

130

Protein i g pr. 100 g

16

Eksperternes dom:
Strukturen minder om kød, og smagen kommer derhenad, men krydderierne skal afstemmes. Kan sagtens bruges i pitabrød eller en wrap til børnenes madpakke. Minder om resterne af en kylling.

Garden Gourmet vegetariske grillede stykker (køl)

Garden Gourmet vegetariske grillede stykker (køl)


Karakter


Butik

Kvickly, Bilka, føtex

Pris

29,95 kr.

Vægt

175 g

Baseret på

Soja-+hvedeprotein

Kilopris

171,14 kr.

Kalorier pr. 100 g

210

Protein i g pr. 100 g

19

Eksperternes dom:
Man kunne tro, at det var kyllingenuggets. Jeg vil hellere spise det her end en kyllingenugget. Minder om kød i konsistensen. En god tømmermandssnack med dip til. Men meget industriagtig.

Naturli’ Økologisk Hakket Veggie  (køl)

Naturli’ Økologisk Hakket Veggie (køl)


Karakter


Butik

Kvickly

Pris

26,95 kr.

Vægt

180 g

Baseret på

Sojabønner

Kilopris

149,72 kr.

Kalorier pr. 100 g

191

Protein i g pr. 100 g

20

Eksperternes dom:
Det smager af rugbrød og har lidt bitterhed og bitter eftersmag. Der er ingen umami-smag, som ellers kendetegner kød. Det kan godt bruges i musaka og lasagne, men konsistensen er lige lovlig grov.

Quorn  Filéer (frost)

Quorn Filéer (frost)


Karakter


Butik

føtex

Pris

40 kr.

Vægt

312 g

Baseret på

Svampeprotein

Kilopris

128,21 kr.

Kalorier pr. 100 g

86

Protein i g pr. 100 g

11,5

Eksperternes dom:
Dufter af kylling, men ligner og har konsistens som skilt fars. Det er overraskende tørt i konsistensen og syrligt i smagen. Vi ville ikke engang bruge det i en salat eller sandwich.

Nutana Sojapølser (dåse)

Nutana Sojapølser (dåse)


Karakter


Butik

føtex

Pris

35,25 kr.

Vægt

240 g (drænet vægt)

Baseret på

Sojaprotein

Kilopris

146,88 kr.

Kalorier pr. 100 g

188

Protein i g pr. 100 g

13,5

Eksperternes dom:
Lugter lidt metallisk og er tør og salt. Smager ikke i nærheden af pølser. Selv i tomatsovs ville man opdage, at det ikke er pølser. Den smager ikke godt, og vi ville end ikke bruge den i pølsehorn.

Garden Gourmet vegetariske pølser (køl)

Garden Gourmet vegetariske pølser (køl)


Karakter


Butik

Kvickly, Bilka, føtex

Pris

29,95 kr.

Vægt

180 g

Baseret på

Hvede-+sojaprotein

Kilopris

166,39 kr.

Kalorier pr. 100 g

257

Protein i g pr. 100 g

17

Eksperternes dom:
Den dufter røget af en grillpølse. Den er rynket og ligner en pølse, der har stået længe. Den er gummiagtig, tør, melet og smager først af pølse, men får så en underlig bismag. Den vil vi ikke spise.

Garden Gourmet vegansk burger (køl)

Garden Gourmet vegansk burger (køl)


Karakter


Butik

Kvickly, Bilka, føtex

Pris

29,95 kr.

Vægt

2 stk./150 g

Baseret på

Soja-+hvedeprotein

Kilopris

199,67 kr.

Kalorier pr. 100 g

158

Protein i g pr. 100 g

16

Eksperternes dom:
Ligner en bøf, men har en anden smag. Der er arbejdet med kødsmagen, og den er derhenad, men den bitre eftersmag sidder fast, og konsistensen er ikke som kød. Selv i en burger ville den falde igennem.


Hjemme i kok og testdommer Lene Vietz’ familie på fire skal en økologisk kylling holde til tre dages aftensmad. Også hjemme hos den anden del af testpanelet, kok Mikkel Jakobsen, er der skåret ned på kødforbruget de senere år.

Begge underviser på Hotel- og Restaurantskolen, der blandt andet uddanner kokke.

-På skolen underviser vi i bæredygtighed, og her giver det rigtig god mening at skære ned på kødet og købe bedre råvarer. Vi behøver jo ikke alt det kød, vi spiser, og man kan sagtens lave superlækre kødfri retter. Det er et spørgsmål om vane og om at få det lært, siger han.

Læs også: Dyreste salatost taber i test

De to dommere gør store øjne, da de vegetariske produkter et efter et bliver tilberedt og serveret.

– Det ligner godt nok meget kød, her er jo både ‘pølser’ og ‘kylling’. Men jeg forstår ikke, at producenterne vil have det til at ligne noget, det ikke er, altså kød. Hvis man skal lave efterligninger, skal det kunne erstatte det, det efterligner. Og det er kun nogle af produkterne her, der kan det, siger Lene Vietz og bryder sammen med Mikkel Jakobsen ud i latter, da de får serveret en sojapølse, der fuldstændig ligner og lugter som en grillpølse, men smager helt anderledes.

– Puha – så hellere udvikle på andre gode vegetariske produkter som falafel eller lave noget lækkert med bønner og linser. Jeg vil helst ikke lære mine børn at spise det her, for det er industriprodukter, der ikke minder om rene råvarer, siger Mikkel Jakobsen.

Der er også smæk til burgerbøfferne – både på eftersmagen og konsistensen. Og det undrer producenten, Garden Gourmet, som Nestlé står bag.

– Alle vores produkter er testet, og 60 procent af forbrugerne foretrækker vores produkt i forhold til hovedkonkurrenterne. Men vi vil selvfølgelig kigge på testresultaterne for at se på eventuelle forbedringsmuligheder, lyder det.

Mens burgere og pølser falder igennem, er dommerne enige om, at man godt kan snyde børnene med en gang spagetti og Quorn Färs-sovs i stedet for kødsovs.

– Stegt med løg og hvidløg, tilsat tomat og krydderier. Det kunne sagtens fungere, siger Mikkel Jakobsen og tilføjer, at flere af produkterne godt kan bruges i en overgangsfase, hvor man øver sig i at spise mindre kød.

Sådan blev der testet:
Testpanelet, der bestod af Lene Vietz og Mikkel Jakobsen, begge kokke og undervisere på Hotel- og Restaurantskolen, har i en blindtest bedømt produkterne på to parametre: Smager de af det, de skal efterligne, altså kød eller kylling? Og hvor godt smager de? Smag, udseende, konsistens og duft er taget med i bedømmelsen, og der er givet en samlet bedømmelse af smag og efterligning.


Hent vores gratis app, og få lettere adgang til mere end 450 tests.

available_appstore--01

Android-bruger: Klik her …

iOS-bruger: Klik her …

Del testen på: