Kakaopulver

2. jun. 2016 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen - lap@sondagsavisen.dk

Søndagsavisen fik en 8.-klasse til at smage på kakao-pulver. Favoritten i blindtesten er et ukendt og billigt mærke.

Pulver med kakao
Vinder

Pulver med kakao


Karakter


Butik

Netto

Pris

25,95 kr.

Vægt

800 g/40 glas

Indhold af kakao

20%

Pris pr. kilo/glas

32,48/0,65 kr.

Eleverne mener:
God, kraftig smag af kakao. Ser god, frisk og lækker ud. Mørk i farven. Dufter godt. Lidt grynet og sidder mærkeligt på tungen. God konsistens. Smager som rigtig kakaomælk. For bitter.

Gestus pulver kakaodrik

Gestus pulver kakaodrik


Karakter


Butik

Meny, Kiwi

Pris

29,95 kr.

Vægt

450 g/33 glas

Indhold af kakao

18%

Pris pr. kilo/glas

66,56/0,91 kr.

Eleverne mener:
God smag, som dog forsvinder hurtigt – den er ikke en af de kraftigste. Den er god sød. Kakaoen har lidt svært ved at blive opløst og falder til bunds. Lys.

Krüger Choco Quick

Krüger Choco Quick


Karakter


Butik

REMA 1000

Pris

27,18 kr.

Vægt

800 g/40 glas

Indhold af kakao

20%

Pris pr. kilo/glas

33,98/0,68 kr.

Eleverne mener:
Fin kraftighed, meget bitter. Meget og god kakaosmag, den er ikke for tynd. For kraftig, dårlig/mærkelig eftersmag. Lidt salt, lang eftersmag af mørk kakao. Flot.

Nesquik

Nesquik


Karakter


Butik

Netto, Fakta, Kvickly, Lidl, Brugsen, føtex, Bilka, Rema 1000, Aldi, Irma, Meny, Kiwi

Pris

29,95 kr. (Meny)

Vægt

500 g/37 glas

Indhold af kakao

20,4%

Pris pr. kilo/glas

59,90/0,81 kr.

Eleverne mener:
God i smagen, men mangler kraftighed. Man kan både smage mælken og kakaoen. Den kunne godt smage af noget mere. Svag smag, fin farve.

O’boy Original

O’boy Original


Karakter


Butik

Netto, føtex, Bilka

Pris

25,95 kr. (Netto)

Vægt

450 g/33 glas

Indhold af kakao

18%

Pris pr. kilo/glas

57,67/0,79 kr.

Eleverne mener:
Tilpas sød og o.k. smag. Ser tynd, lidt lys og kedelig ud. Smager lidt for meget af mælk. Den dufter godt af kakao, men kakaosmagen kunne godt være kraftigere.

X-tra Vekaodrikpulver

X-tra Vekaodrikpulver


Karakter


Butik

SuperBrugsen, Kvickly

Pris

32,50 kr.

Vægt

1.000 g/67 glas

Indhold af kakao

15%

Pris pr. kilo/glas

32,50/0,49 kr.

Eleverne mener:
Tynd i smagen, smager ikke af kakao. Ser lys og kedelig ud. Smager mærkeligt og dårligt. Smager lidt af pap. Smager slet ikke godt og har en dårlig eftersmag.


Kakaopulveret fra O’boy har en høj stjerne hos eleverne i 8.a på Gladsaxe Skole. Stillet foran valget mellem seks slags kakaopulver ville 11 købe O’boy, mens fire ville købe Nesquik.

Ingen ville gå hjem med testens fire andre kakaopulvere i indkøbsposen.

Læs også: Test af chokoladekager

Men en blindtest af de seks slags kakaopulver viser, at eleverne og deres lærer Pernille Hvistendahl Fabel bedst kan lide den ukendte ‘Pulver med kakao’ fra Netto. Næsten fire stjerner ud af seks mulige får den i gennemsnit i blindtesten, hvor alle kakapulvere er blandet med mælk efter det forhold, der anbefales på emballagen.

– God smag af kakao. Ser god, frisk og lækker ud, bemærker Nadia, mens Roberta noterer, at den ‘smager som rigtig kakaomælk’.

»Den dufter kraftigt, hvilket jeg godt kan lide. Den smager også kraftigt af kakao,« tilføjer Alicia, og alle tre piger kvitterer med fem stjerner, mens klassekammeraten Sean giver ‘Pulver med kakao’ seks stjerner og slet og ret skriver: »Den er perfekt«.

Læs også: Test af piskefløde

Men hvordan hænger det sammen, at eleverne foretrækker et ukendt mærke i blindtesten, når de næsten alle ville vælge O’boy, hvis de frit kunne vælge en kakao ud fra emballagen? Det er der flere forklaringer på, fortæller lektor og ph.d. Jesper Clement, der forsker i forbrugeradfærd og produktdesign ved CBS.

– Forskning viser, at der ikke nødvendigvis er overensstemmelse mellem det, vi bedst kan lide i en blindsmagning, og det, vi vil vælge at købe. Hvis du hælder en billig rødvin op i et glas, vil den også typisk få bedre bedømmelse, end hvis du serverer helt den samme vin i et papkrus,« siger han.

– Nesquik og O’boy bruger garanteret også flere penge på markedsføring. Og det virker. Når vi har set noget før, holder vi mere af det. 90 procent af vores beslutninger, når vi skal vælge noget i butikken, er ikke rationelle. Det er altså ikke et fornuftigt valg om pris, kvalitet og så videre, men ting som genkendelse, og om designet taler til os, der afgør, hvad vi køber, siger Jesper Clement.

Sådan blev der testet:
Eleverne har smagt på seks slags kakaopulver, der alle er blandet op med mælk i det forhold, der er anvist på pakken. Kakaoen var blandet og hældt på glas forud for testen. Derved undgik vi, at der var klumper, der var svære at røre ud. Eleverne fik alligevel skeer til at røre rundt med, da nogle af kakaopulverne faldt til bunds. Testen er foretaget som blindtest, og de 14 elever samt deres lærer har vurderet smag, eventuel bismag, duft, udseende og konsistens. Karakteren er et gennemsnit, som er rundet op eller ned til nærmeste antal hele stjerner. Det nøjagtige gennemsnit er anført.


Hent vores nye gratis app, og få lettere adgang til mere end 250 tests.

available_appstore--01

Android-bruger: Klik her …

iOS-bruger: Klik her …

Del testen på: