
Man bliver ikke snydt, hvis man tror, at Jamie Oliver kan lave mad, mener dommerne. Men man betaler for det.
Eksperternes dom:
God blanding af blendet sovs og store tomatstykker. Let syrlig med lidt løgsmag. Meget krydret.
Eksperternes dom:
Store tomatstykker og synlige krydderier. Godt med krydderi, der er fint balanceret med salt og umami. Delikat og rødbrun.
Eksperternes dom:
Glat, blød og cremet. Svag basilikum, svag salt. Meget simpel smag og enkelt udtryk. Lidt sød, ikke så krydret. Børnevenlig.
Eksperternes dom:
Den smager meget skarpt syrligt. Der er kæmpe stykker tomat. Man skal vænne sig til den smag. Ville være perfekt med oksekød.
Eksperternes dom:
Meget simpel. Består næsten kun af tomat. Minder mest bare om mosede tomater. Langt imellem krydderurterne.
Eksperternes dom:
Konsistensen er glat og blød. Lidt ketchup-agtig, og det trækker ned. Lidt skarp syre og en smule bitterhed, ellers o.k. smag.
Pastasovs er en hurtig løsning til den stressede børnefamilie, travle voksne og dem, der ikke kan eller gider at lave al mad fra bunden. Og dem er der mange af at dømme ud fra det store udvalg af pastasovser i de danske supermarkeder.
»Men man betaler også lidt ekstra for det i forhold til, hvis man køber en dåse flåede tomater til under fem kroner og selv tilsætter lidt fra krydderiskabet. Det plejer jeg at gøre,« siger Michael René, der udgør den ene halvdel af testpanelet og er lektor på Professionshøjskolen Metropol, hvor han underviser i ernæring og sundhed.
Kan bruges som ketchup
Sammen med kollegaen Tanya Junge Meibom udpeger han hurtigt de pastasovser, der skiller sig ud.
»Den her er jeg ikke så glad for. Den er helt fin i sovsen og uden stykker af tomat eller grøntsager. Den smager ikke dårligt, men er en smule bitter. Det er mest konsistensen, der trækker den ned,« siger hun.
»Ja, jeg har noteret, at man kan bruge den som ketchup til pølser og brød, så pureret er den,« tilføjer Michael René.
Læs også: Test af yderligere 6 pastasovser
Ifølge vicedirektør for indkøb i Aldi Thomas Hedegaard Bang er der en mening med, at sovsen er pureret fint.
»Vi har forsøgt at lave en smag/konsistens i den klassiske økologiske tomatsovs, der i høj grad henvender sig til børn og børnefamilier, som ofte foretrækker en tomatsovs uden alt for store tomatstykker,« skriver han til Søndagsavisen og påpeger, at andre pastasovser i Aldis serie har tomatstykker i.
Kendt klassiker er for syrlig
En anden pastasovs, der fanger dommernes opmærksomhed, er den kendte Dolmio, der fås i næsten alle supermarkeder.
»Den er syrlig og bitter. Den var ikke gået hjemme i min børnefamilie,« siger Tanya Junge Meibom.
»Ja, den er skarpt syrlig. Alt for syrlig. Den skal man vænne sig til at spise. Men den ville gå godt med kød til en bolognese,« siger han efter at have blindsmagt Dolmio.
Læs også: Test af tomatsuppe
Og han rammer mere plet, end han ved. For på glasset står der ‘pastasauce til bolognese’ og en tilberedningsvejledning, som inkluderer hakket oksekød.
Når pastasovsen alligevel er med i testen og sammenlignes med andre pastasovser, skyldes det, at der et andet sted på glasset står ‘velegnet til vegetarer’. Altså må man som forbruger have en rimelig forventning om, at sovsen også er beregnet til at blive spist uden kød.
Selvom dommerne kritiserer en for skarp syrlighed hos Dolmio, høster den tre stjerner.
»Den skal have cadeau for kæmpe stykker tomat og det autentiske udtryk,« siger Michael René.
Vinder koster tre gange mere
Grove tomatstykker finder testpanelet også hos en glad britisk kok, hvis pastasovs er den næstdyreste i testen med en kilopris på tre gange så meget som First Price på andenpladsen.
Michael René og Tanya Junge Meibom er ikke i tvivl om, at Jamie Oliver Tomato & Basil Pasta Sauce skal vinde testen.
»Jeg kan virkelig godt lide den. Den er lidt sød i smagen, brun-rød og krydret. Den kunne jeg godt købe,« siger Michael René.
»Den er god. Velafbalanceret i krydderiet og med fine, gode grøntsagsstykker i,« supplerer Tanya Junge Meibom.
Sådan skal pastasauce smage:
Tomat, tomat, tomat. Det er ifølge testpanelet grundstenen i pastasovsen. Der skal være tomatstykker og en frisk tomatsmag. Der må gerne være tilsat løg og andre grøntsager, og der skal være god balance mellem tomat, krydderier og krydderurter.
Alle pastasovser er varmet op og smagt varme og herefter igen lune i en blindtest. Der er i bedømmelsen lagt vægt på smag, konsistens, udseende og duft. Efter smagningen har testpanelet bestående af Michael René og Tanya Junge Meibom, begge lektorer på Professionshøjskolen Metropol, set glassene med pastasovs.
Eksperternes dom:
Grove tomatstykker, der er struktur i. Lidt sødme. Også fine grøntsagsstykker i. Velafbalanceret i krydderierne. Favorit.