Boller i karry: fra køl og frost

27. oct. 2016 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen - lap@sondagsavisen.dk

Kun to slags boller i karry adskiller sig fra feltet, når det gælder smag og kødboller. Fire virker mistænkeligt ens og har samme ingredienser. Producenten fastholder, at der er forskel.

Coop boller i karry (fra køl) fra Cofoco Airport Solutions
Vinder

Coop boller i karry (fra køl) fra Cofoco Airport Solutions


Karakter


Butik

SuperBrugsen, Irma

Pris

35,00 kr.

Vægt

290 g

Indhold

Tre boller i frikadellestørrelse samt sovs. Ingen ris.

Kilopris

120,69 kr.*

Eksperternes dom:
Cremet sovs med løg, æble og duft og smag af karry. Ikke stærk, men syrlig. Faste boller med løgstykker i. Tæt på hjemmelavet.

* Kiloprisen er ikke sammenlignelig pga. manglende ris, der er en billigere råvare.
Danske middagsretter Boller i karry (fra frost)

Danske middagsretter Boller i karry (fra frost)


Karakter


Butik

Meny, Spar, Kiwi

Pris

17,95 kr.

Vægt

350 g

Indhold

Fire små kødboller (23%), ris (40%), karrysovs (37%)

Kilopris

51,29 kr.

Eksperternes dom:
Dufter dejligt af karry, men man bliver skuffet. Meget ris, salt smag, klistrede, bløde boller. Smag af bouillon.

REMA 1000 boller i karry med ris (fra frost)

REMA 1000 boller i karry med ris (fra frost)


Karakter


Butik

Rema 1000

Pris

17,95 kr.

Vægt

350 g

Indhold

Fire små kødboller (23%), ris (40%), karrysovs (37%)

Kilopris

51,29 kr.

Eksperternes dom:
Dufter dejligt af karry, men man bliver skuffet. Meget ris, salt smag, klistrede, bløde boller. Smag af bouillon.

Det hurtige køkken boller i karry med ris (fra frost)

Det hurtige køkken boller i karry med ris (fra frost)


Karakter


Butik

Netto, føtex

Pris

15,50 kr.

Vægt

300 g

Indhold

Fem små kødboller (17%), ris (43%), karrysovs (40%)

Kilopris

51,67 kr.

Eksperternes dom:
Dufter dejligt af karry, men man bliver skuffet. Meget ris, salt smag, klistrede, bløde boller. Smag af bouillon.

Steff Houlberg boller i karry med hvide ris (fra frost)

Steff Houlberg boller i karry med hvide ris (fra frost)


Karakter


Butik

rma, Fakta, Kiwi, Kvickly, Spar, SuperBrugsen

Pris

28,00 kr.

Vægt

350 g

Indhold

Fem små kødboller (28%), ris (33%), karrysovs (39%)

Kilopris

80,00 kr.

Eksperternes dom:
Dufter dejligt af karry, men man bliver skuffet. Meget ris, salt smag, klistrede, bløde boller. Smag af bouillon.

Meyers boller i karry (fra køl)

Meyers boller i karry (fra køl)


Karakter


Butik

SuperBrugsen, Irma

Pris

50,00 kr.

Vægt

375 g

Indhold

Tre store kødboller og sovs. Ingen ris

Kilopris

133,33 kr.*

Eksperternes dom:
Gode boller med bid i. Virker hjemmelavede. Syrlig sovs. Fin ret, men ikke som boller i karry – mangler både karryduft og -smag.

* Kiloprisen er ikke sammenlignelig pga. manglende ris, der er en billigere råvare.

Steff Houlberg boller i karry (fra køl)

Steff Houlberg boller i karry (fra køl)


Karakter


Butik

SuperBrugsen, Kvickly, Fakta, Meny, Bilka, føtex

Pris

29,95 kr.

Vægt

700 g

Indhold

To portioner. 15 kødboller (21%), ris (21%), karrysovs

Kilopris

42,79 kr.

Eksperternes dom:
Smag af bouillon er fremtrædende. Risene er kogt ud i sovsen, som er blevet tyk som grød. Bløde boller. Duft af karry.


Det er en sølle omgang, er dommerne enige om, da de har smagstestet boller i karry. Seks ud af syv produkter får kun en eller to stjerner.

Boller i karry er ellers en populær ret blandt dans­kerne. På en gennemsnitlig dag sætter én procent af danskerne gaflen i en bolle i karrysovs, har tal fra Coop analyse tidligere vist.

Læs også: Test af frysepizzaer

Derfor er kokkene Mette Yde-Andersen og Rune Kromann fra Erhvervsskolen Nordsjælland kede af det boller i karry-udvalg, som de bliver præsenteret for.

»Færdigretter vinder mere og mere frem, men der er alt for mange dårlige produkter,« siger Mette Yde-Andersen og halverer en kødbolle med en gaffel.

»Bollerne er så bløde, at du ikke behøver at bruge tænderne til at tygge dem. Og retterne smager alt for meget af salt og bouillon. Vi savner både løg, æble og god karry. Man bliver jo ikke syg af at spise det her, men det er af en ærgerlig beskaffenhed,« siger hun.

Smager mistænkeligt ens
»Ja, hold op, jeg bliver glad for mine egne boller i karry derhjemme, når jeg smager de her,« siger Rune Kromann og peger på fire af retterne, der smager og fremstår mistænkeligt lig hinanden.

Tre slags boller i karry skiller sig ud fra dem. Den ene er plasticposen fra Steff Houlberg, hvor ris, sovs og karry er blandet på forhånd.

Læs også: Test af tomatsupper

»Det gør det endnu mindre behageligt, at det hele er rørt sammen. Det tenderer jo risengrød i konsistens, fordi risene er kogt ud i sovsen, og bollerne er så bløde. Smagen er også salt og bouillon-agtig,« siger Rune Kromann og giver en enkelt stjerne, der betyder en ringe præstation.

Den bedømmelse tager Steff Houlberg til efterretning, siger kommunikationsansvarlig Michael Ravn.

»Vi er kede af denne bedømmelse, men vi må også konstatere, at det er et spørgsmål om smag og behag. Mange forbrugere foretrækker denne variant, hvor retten er rørt sammen allerede, mens andre hellere selv vil blande. Vi tager selvfølgelig denne bedømmelse med i vores løbende evaluering af produktet.«

Meyer rammer forbi målet
To af retterne – som begge er uden ris – udmærker sig positivt hos dommerne. Og så alligevel ikke. For Meyers boller i karry vækker først begejstring på grund af kødbollernes kvalitet og konsistens og det faktum, at retten virker ‘hjemmelavet’.

»Vi anerkender, at de har prøvet at lave en anderledes version. Og det smager udmærket. Problemet er, at det ikke smager af boller i karry. De har fortolket så meget på en klassiker, at den rammer forbi målet,« siger Rune Kromann.

»Det smager lidt hen ad citronsovs, fordi det er så syrligt. Og det hverken dufter eller smager særlig meget af karry,« siger Mette Yde-Andersen.

Næsten som hjemmelavet
Det efterlader testen med en suveræn vinder: Coops boller i karry (uden ris), som Cofoco Airport Solutions har kreeret for dagligvarevirksomheden.

»Den kommer klart tættest på hjemmelavede boller i karry. Bollerne har kødstruktur og løg i, sovsen er cremet, der er duft og smag af karry, vi har æbler og løg, salt og syre. Der er ingen tvivl om, at det er vinderen, vi har her. Vores eneste anke er, at den er lidt for syrlig, og derfor lander vi ikke på seks, men fem stjerner,« siger Rune Kromann.

Producent: Der er forskel
Dommerne synes, at fire produkter i testen er mistænkeligt ens i både udseende og smag. Boller i karry af mærkerne Danske middagsretter, Rema 1000, Det hurtige køkken og Steff Houlberg, alle fra frost, er produceret på samme fabrik i Aalborg af samme virksomhed – Tulip Food Company. Der er forskel på mængden af ris, karrysovs og kødboller, men derudover lyder opskriften på pakkerne ens. Samme ingredienser i samme rækkefølge.

Søndagsavisen har spurgt Tulip Food Company, om opskriften er den samme, eftersom ingredienserne er de samme og rækkefølgen er ens både i karrysovsen og kødbollerne. Hertil lyder svaret fra kommunikationsansvarlig Michael Ravn:

»Ja, der er forskelle mellem produkterne, men vi kan af konkurrencehensyn ikke oplyse nærmere.«

Tulip ønsker altså ikke at oplyse, hvad den forskel, de fastholder, der er på de fire produkter, består i.

Sådan skal boller i karry smage:
Bollerne skal være kødfyldte og med lidt bid i – ikke helt bløde. Sovsen skal være cremet og både dufte og smage af karry. Og der må gerne være små stykker løg og æble i. Hvis der er ris, skal de hverken være en grødagtig klistret masse eller små hårde korn.

Sådan blev der testet boller i karry:
Nogle boller i karry er fra frost, andre fra køl. Alle er tilberedt efter anvisningerne på pakken og serveret for testpanelet i en blindtest. I bedømmelsen er der lagt vægt på smag, duft, konsistens og udseende. Efterfølgende har dommerne set indpakningen.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag





LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.