
Den dyreste økokoldskål er den, der skal på bordet i sommeren 2017, mener ni kokkeelever og deres underviser.
Eksperternes dom:
Behagelig konsistens. Tyk. God, men neutral smag og mild syre. Savner mere vanilje, syre og sødme. Mindre heldig eftersmag.
Eksperternes dom:
Cremet, god, tyk. Nogle mener, den er for tyk. Smag af æg. Syrlig med frisk smag, men fin balance. Spor af vanilje.
Eksperternes dom:
Kun let syrlig med strejf af vanilje. Lidt kedelig. Behagelig. Lækker cremet, men konsistensen er til den tynde side.
Eksperternes dom:
Lidt tynd. Fin behagelig smag, mild syre og mild sødme. Lidt frugtig smag og spor af vanilje. For neutral.
Eksperternes dom:
Kunstig smag, smager kemisk. Mild. Luftig, tyk konsistens. For cremet og mangler lidt sødme. Syrlig duft.
Eksperternes dom:
Den har en fin konsistens og er luftig og cremet. Men smager alt for syrligt. Neutral duft. Mangler sødme og er let bitter.
Eksperternes dom:
Meget tynd konsistens. Savner vanilje. Lidt kemisk smag. Både sød og syrlig.
Sejren er sikker for testvinderen – den bedste koldskål at sætte på havebordet til sommer.
Fire ud af ti dommere giver den topkarakteren seks stjerner, mens der også er pæne bedømmelser fra resten af kokkeeleverne fra Erhvervsskolen Nordsjælland og deres faglærer, Claus Nexø.
Der er dyb koncentration og helt stille i storkøkkenet bortset fra slubren fra de kokkeklædte elever, der ivrigt grifler notater og karakterer ned.
Da stjernerne er talt sammen, er det feltets dyreste, den økologiske koldskål Naturmælk fra Føtex, der er elevernes bedste bud på, hvad kammerjunkerne skal hældes ud over denne sommer.
Læs også: Test af kammerjunkere
»Det kan du ikke mene«
På testskemaerne fremhæver de især den gode vaniljesmag, den lækre, lidt tykke konsistens og en rigtig god balance mellem sødme og syre.
Eleverne er færdigudlærte kokke til sommer. Og de har allerede klare holdninger til, hvordan en koldskål skal smage.
»Nej, du kan da ikke mene, at det er din favorit,« lyder det fra flere af dem, da det rygtes, at to elever har uddelt fem stjerner til Kløver-koldskålen.
For de to smager den af barndommens koldskål, indvender de, mens flere af klassekammeraterne og Claus Nexø, der indimellem optræder som dommer i Søndagsavisens tests, giver nul stjerner til Kløver Dansk koldskål med citronsaft.
I sidste ende giver det testens laveste gennemsnit og to stjerner for manglende vaniljesmag, tynd konsistens og en lidt kemisk smag. Testens billigste koldskål taber altså.
Arla har fået forelagt kritikken og indhentet en kommentar fra Ole E. Hansen, der er mejeridirektør på Slagelse Mejeri.
»I sommerhalvåret efterspørges koldskålsprodukter til forskellige forbrugssituationer. Flere af vores koldskålsprodukter er luksusvarianter, som blandt andet indeholder tykmælk, vanilje og æg. Ved produktionen af UHT Kløver Koldskål ønsker vi at tilbyde et anderledes produkt, som har flere måneders holdbarhed, til prisbevidste forbrugere,« siger han.
I bunden ligger også den økologiske koldskål fra Gram Slot og Cheasys laktosefri koldskål, der er sødet med aspartam og indeholder færrest kalorier.
Eksperternes dom:
Behagelig. Super konsistens, lidt tyk. Smag af rigtig vanilje. God balance mellem syre og sødme. Lang eftersmag.