Islagkager

22. jun. 2017 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen lap@sondagsavisen.dk

Man kan købe virkelig gode islagkager i supermarkedet. Dommerne finder både verdens bedste nøddebund og uimodståelig karamel og må kåre to vindere.

Princip! Islagkage
Vinder

Princip! Islagkage


Karakter


Butik

Bilka

Pris

83,00 kr.

Vægt

780 g

Kilopris

106,41 kr.

Beskrivelse/indhold

Flødeis med karamelsovs, nøddebund og bærsymfoni.

Eksperternes dom:
Verdens bedste bund med masser af nøddesmag og knas. Bærrene på toppen giver friskhed. Vi kunne spise af den hele dagen.

Morten Heibergs Islagkage
Vinder

Morten Heibergs Islagkage


Karakter


Butik

Irma

Pris

125,00 kr.

Vægt

400 g

Kilopris

312,50 kr.

Beskrivelse/indhold

Skyr, vanilje, hindbær og mandler.

Eksperternes dom:
Bund med dejlig smag af nødder. Lækre karamelliserede nødder på toppen. Den friske, lette is er en fornøjelse. Tørrede hindbær giver god syrlighed.

Princip! Brownie-Islagkage

Princip! Brownie-Islagkage


Karakter


Butik

Føtex

Pris

88,00 kr.

Vægt

825 g

Kilopris

106,67 kr.

Beskrivelse/indhold

Flødeis med hindbærsovs og browniebund. Pyntet med skovbær.

Eksperternes dom:
Velsmagende, cremet is. Browniebunden er bedre end de andre browniebunde. De frosne bær fungerer godt som pynt. God helhed i klassisk kombination.

Gammeldags Fløde-islagkage

Gammeldags Fløde-islagkage


Karakter


Butik

Meny

Pris

69,95 kr.

Vægt

590 g

Kilopris

118,56 kr.

Beskrivelse/indhold

Hindbær- og bourbon-vaniljeflødeis med makron, passionsfrugt og karamel.

Eksperternes dom:
Man får lyst til mere. Den flydende karamel er umulig at modstå. Passionsfrugten er frisk og eksotisk. Tyk chokolade med knæk. Men isen savner vaniljekorn.

Hansens Islagkage

Hansens Islagkage


Karakter


Butik

Kvickly

Pris

89,95 kr.

Vægt

740 g

Kilopris

121,55 kr.

Beskrivelse/indhold

Vaniljeflødeis med karamelsovs på browniebund.

Eksperternes dom:
Isen smager rigtig dejligt, og karamellen er god. Men bunden halter lidt. Den smager intenst, og så er den ikke bagt nok. Den er for klæg. Men god helhed i islagkagen.

Premier Is Fløde Islagkage

Premier Is Fløde Islagkage


Karakter


Butik

Meny

Pris

69,95 kr.

Vægt

710 g

Kilopris

98,52 kr.

Beskrivelse/indhold

Flødeis med jordbær og stykker af mazarintærte.

Eksperternes dom:
Gammeldags mormor-islagkage. Dejlig jordbæris. Ikke vildt spændende. Sprød chokolade giver godt modspil til isen. Fin mazarinsmag, der overrasker.

Hansens Islagkage

Hansens Islagkage


Karakter


Butik

Kvickly

Pris

89,95 kr.

Vægt

687 g

Kilopris

130,93 kr.

Beskrivelse/indhold

Blåbærflødeis på cookiebund.

Eksperternes dom:
Cookiebund virker underbagt og smager af mel. Flot, dekorativ kage. Lækker is med god konsistens, men den kunne have mere smag af blåbær. Fint syrlige, tørrede bær.

Premier Is Fløde Islagkage

Premier Is Fløde Islagkage


Karakter


Butik

Meny

Pris

69,95 kr.

Vægt

720 g

Kilopris

97,15 kr.

Beskrivelse/indhold

Flødeis rørt med kakao og browniestykker.

Eksperternes dom:
Man forventer smag af chokolade og bliver lidt skuffet. Det er mere kakao. Den er ikke så afstemt, der er ikke noget modspil – bare kakao, kakao, kakao i smagen.

Coop Surprise Islagkage

Coop Surprise Islagkage


Karakter


Butik

Kvickly, Fakta, SuperBrugsen

Pris

44,75 kr.

Vægt

530 g

Kilopris

84,43 kr.

Beskrivelse/indhold

Flødeis med jordbærpynt og chokoovertræk.

Eksperternes dom:
Isen smager ikke meget af jordbær. Det forventer man, når den er lyserød. Pynten ligner fire klatter syltetøj. Det synes vi ikke, at de kan kalde jordbærpynt.


Åh, det er en svær opgave, du har sat os på,« sukker Maja Vase, mens hun stikker gaflen i skiftevis den ene, anden og tredje islagkage for at kåre den bedste.

Det ender med to vindere, der får seks stjerner, mens to islagkager får fem stjerner.

»De er virkelig gode alle fire. Vi har perfekte bunde, uimodståelig karamel, cremet is, eksotisk passionsfrugt og topping af frosne og frysetørrede bær og karamelliserede nødder. Der er rigtig mange gode elementer i de fire islagkager her,« siger Maja Vase, der sammen med meddommer Anne Moltke Dahl har udgivet flere bøger om det søde køkken, blandt andre ‘Lykken er is’.

De har begge været dommere til Årets Kage og udvikler dessertopskrifter til blade, magasiner og aviser.

Læs også: Test af is-nyheder (2017)

    Sådan skal en god islagkage smage
Hver for sig skal delene være i orden. Isen skal være lækkert cremet og smage af vanilje, jordbær, eller hvad smagen nu er. Er der lag med bunde, skal de have tilpas smag, konsistens og afbagning.
Og pynten eller det, der er kommet inden i islagkagen, skal spille sammen med det andet og gerne give et spændende pift eller en kontrast til de andre smage.
Alle delene skal være afstemt i forhold til hinanden og fungere i kombination.

Den bedste nøddebund
Skal man servere en islagkage for sine gæster på en varm sommerdag, anbefaler de to dommere, at man vender blikket mod Morten Heibergs islagkage med mandelbund eller Princip!-islagkagen med nøddebund.

»Den her kunne jeg blive ved med at spise af hele dagen,« siger Anne Moltke Dahl om den sidstnævnte.

»Bunden har en intens smag og store stykker af nødder, der knaser. De frosne bær på toppen giver friskhed, og de knaser også lidt, fordi de stadig er lidt frosne – uden dog at være for hårde,« siger Anne Moltke Dahl og suppleres af et begejstret udbrud fra Maja Vase:

»Ja, det er en afsindig lækker nøddebund.«

Hansens bunde trækker ned
God bund finder de to også i Morten Heibergs islagkage, der er næsten tre gange dyrere målt ud fra kilopris. Det er testens mindste islagkage på 400 gram til 125 kroner i Irma.

»Bunden er let og næsten fragilité-agtig, og de frysetørrede hindbær på toppen giver et godt syrligt modspil,« siger Anne Moltke Dahl.

»Jeg elsker de karamelliserede nødder på toppen. De er smukke, blanke og giver et knasende modspil til den cremede is, der er en frisk fornøjelse og virker lækkert let. Jeg bliver faktisk lidt lykkelig af at spise den,« siger Maja Vase.

Af pakken fremgår det, at isen er rørt op med skyr.

Generelt holder islagkagerne et pænt niveau, men et par stykker – fra Coop og Premier Is – lander i bunden, fordi de hverken er spændende eller særlig velsmagende.

Islagkagerne fra Hansens lander midt i feltet med henholdsvis tre og fire stjerner.

»Det er vi lidt overraskede over. Isen er rigtig lækker, men bundene trækker den samlede bedømmelse ned,« siger Anne Moltke Dahl.

    Sådan testede vi:
Islagkagerne er behandlet efter anvisningen på pakken. De er serveret som hele islagkager uden indpakning i en blindtest.
Dommerne har lagt vægt på smag, konsistens og udseende. Efter bedømmelsen har de set emballagerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag





LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.

Del testen på: