
Testens dyreste produkt, ristede løg fra Änglamark, får høvl af dommerne. To discountprodukter får topkarakter.
Eksperternes dom:
De er godt ristet og har en god knasende lyd. De har en god umami- og saltsmag. De er rustikke og store, hvilket gør, at de måske egner sig bedre til en rugbrødsmad end til en hotdog, hvor de måske vil falde af.
Eksperternes dom:
De har en fin løgsmag og god karakter. De er knasende, let sødlige, let syrlige og har en svag saltflavour. Der er lidt skaller i.
Eksperternes dom:
De er knasende og har en god oliesmag. De smager hverken for fedt eller for salt. Det trækker lidt ned, at de er så lyse, og at de er meget uens i størrelsen.
Eksperternes dom:
Det er nogle klassiske ristede løg. De har en fin struktur og er ikke for melede. De smager godt ristet og brændt. Men man kan se små løgskaller.
Eksperternes dom:
De er mørke og sprøde i ristningen, og fedmen er fin. Saltsmagen er intens, og de smager mere af syre end de andre og er mindre børnevenlige.
Eksperternes dom:
De er knasende og brankede i smagen. De er let syrlige og smager mere af fedt end af løg. Der er brankede, uensartede løgskaller i.
Eksperternes dom:
De knaser, men har løgskaller i, som er er meget tydelige. De smager mere af fedt end af løg. Salt- og umamismagen kommer ikke rigtig til udtryk, fordi den brændte smag er for kraftig.
»Det er altså for ringe. De vil ikke klæde en pølse,« lyder det fra Preben Vestergaard, som fisker store stykker løgskaller op af skålen med Änglamarks ristede løg.
»Måske er det et bevidst valg, at der skal være kæmpe skaller i, men det virker sjusket, og som om man ikke har ulejliget sig med at pille løgene,« supplerer Michael René.
Det er ikke kun de store skaller i de ristede løg, der er mål for kritikken fra de to lektorer på Professionshøjskolen Metropol. Smagen får også hug.
»Salt- og umamismagen kommer ikke rigtig til udtryk, fordi den bliver overskygget af den brændte smag,« siger Michael René.
Læs også: Test af kartoffelsalater
Havde forventet noget mere
Preben Vestergaard og Michael René er enige om at give testens dyreste produkt to stjerner, og de bliver en smule forundret, da de senere får afsløret, at det er Änglamarks ristede løg, de har givet en hård medfart.
»Det er overraskende, at et produkt, som man har nogle højere forventninger til, ikke har en bedre sortering,« siger Preben Vestergaard.
De to dommere havde forventet stor ensartethed i de otte varianter af produktet, der bliver fremstillet af løg, mel, olie og salt, men ender med at give fra to til seks stjerner.
»Smagsmæssigt er der især forskel på intensiteten i salt og umami. Og så er der stor forskel på deres udseende, og en del har skaller i,« forklarer Michael René.
Rema 1000’s økologiske ristede løg får tre stjerner, mens både Bähnckes, Nettos Øgo-løg, Coops ristede løg og Kanias fra Lidl får fire stjerner. Men der er to, som er kvantespring bedre end de andre.
Som en god flaske vin
Både de ristede løg fra Budget og First Price får seks stjerner og ros for deres rustikke look.
»Det her er trinnet over pølsemandens løg. De er flotte i farven og er meget sprøde. Ligesom i en god flaske vin vokser smagen gradvist frem,« siger Preben Vestergaard om Budgets ristede løg, der på grund af den laveste kilopris ender først i skemaet.
Og Michael René stemmer i:
»De har et godt bid og en rigtig god umamismag.«
De ristede løg fra First Price udmærker sig i smagen og adskiller sig størrelsesmæssigt fra de andre.
»Det er et virkelig godt produkt. De er knasende og har en dejlig stærk umamismag. Deres store størrelse gør, at de måske egner sig bedre til en rugbrødsmad end til en hotdog, hvor de risikerer at falde af, når man bider i den,« siger Michael René.
De skal smage ristet og en smule brændt. De skal være sprøde og ikke bløde og skal ikke være for fedtede. Og så skal der ikke være løgskal med.
Eksperternes dom:
De er rustikke, meget sprøde og har et godt bid og en pæn farve. Ligesom i en god vin kommer smagen mere og mere frem. Det er klassen over pølsemandens løg.