
Appelsinjuice med frugtkød uden koncentrat belønnes med alt fra en til seks stjerner. Vinderen smager friskpresset
Eksperternes dom:
Den dufter frisk af appelsin. Den er mild og rar i smagen og har en god fylde.
Eksperternes dom:
Farven er klar orange, konsistensen er fin, og den har en god bitterhed. Der er ikke så meget frugtkød i, så den er til dem, der ikke vil have for meget af det.
Eksperternes dom:
Det er en god appelsinjuice. Den har sødme, syre og flot farve. Den dufter ikke meget af appelsin, og frugtkødet bliver hængende lidt i munden.
Eksperternes dom:
Den er lidt mat i farven og dufter ikke af så meget. Smagen er syrlig, men ikke særlig kraftig, og man mangler noget sødme. Den egner sig godt til at slukke tørsten med.
Eksperternes dom:
Farven er flot, men smagsmæssigt mangler den nuancer, og den virker ikke nypresset.
Eksperternes dom:
Den har en pæn farve. I starten smager den godt, men den ændrer karakter, og ender med at have en bismag af gammel appelsin.
Eksperternes dom:
Den er meget lys i farven. Konsistensen er god, men frugtkødet føles trevlet. Smagen er bitter og minder om smagen af det hvide i appelsinen.
Supermarkedernes hylder og kølediske bugner af appelsinjuice. Nogle er nypressede, andre er fra koncentrat, nogle er med frugtkød, andre er ikke.
I denne uges smagstest skal kokkefaglærer Lone Gerhard Sonne og ernæringsfaglærer Inge Lybecker fra Erhvervsskolen Nordsjælland bedømme, hvilke appelsinjuice med frugtkød uden koncentrat der fortjener en plads i køleskabet.
»Der er meget stor forskel. Der er et par outsidere, og så er der et par stykker i top,« siger Lone Gerhard Sonne, og Inge Lybecker er enig.
De dyreste i bund
»Det ene øjeblik tænker man ‘wow’, det næste øjeblik tænker man ‘hov’. Til at starte med smager den godt, men smagen ændrer karakter og får en bismag af overmoden appelsin,« lyder Lone Gerhard Sonnes vurdering af Irmas økologiske appelsinjuice, som med en literpris på 46,66 kroner er testens dyreste.
»Ja, den smager af begyndende gæring,« lyder Inge Lybeckers beskrivelse af juicen, som de to dommere vælger at give to stjerner.
Heller ikke Nypressede gode appelsiner fra Valsølille behager dommernes smagsløg.
Læs også: Test af solbærsaft
»Den her ville jeg ikke vælge. En appelsinjuice må gerne være syrlig og bitter, men den her har en bitterhed, der minder om smagen af det hvide i appelsinen,« siger Lone Gerhard Sonne.
»Og så er frugtkødet en smule trevlet,« siger Inge Lybecker, der ligesom Lone Gerhard Sonne giver den en enkelt stjerne og dermed sender den ned på sidstepladsen.
Hos Rynkeby Foods, der står bag Valsølille, forklarer Marketing Director Jørn Falk, at den bitterhed, som dommernes smagsløg opfangede, faktisk skyldes den hvide skal i appelsinen.
»Når man friskpresser juice, vil der være en helt naturlig variation i smagen. Nogle gange er appelsinerne søde, andre gange lidt syrlige, og nogle gange kan man opleve lidt bitterhed. Vi presser selv vores appelsiner, og derfor vil du opleve, at smagen på vores juicer kan variere fra gang til gang,« forklarer han.
Topkarakter til innocent
I den anden ende af skalaen ligger et discountprodukt og et af de kendte mærker.
»Den dufter virkelig godt,« siger Inge Lybecker og løfter glasset med Pure Fruit Appelsinjuice fra Aldi op til næsen.
»Den er mild og rar i smagen og har en god fylde. Det er en dejlig juice, som jeg ville vælge,« siger Lone Gerhard Sonne om juicen, der – sammen med Rema 100’s juice – har testens laveste literpris på 13,50 kr., får næstflest stjerner og derfor er ‘bedst til prisen’.
Men det er juicen med det uskyldige navn innocent, der får dommerne helt op at ringe.
»Den smager, som om den lige er blevet presset. Den er syrlig og frisk. Der er meget fylde i, og det virker behageligt,« siger Inge Lybecker.
»Den er helt i top, der er godt med frugtkød i, uden at det hænger i munden,« siger Lone Gerhard Sonne.
Den skal smage af appelsin, den skal ikke være for sød, og den må gerne have noget syrligt over sig. Den skal være frisk, og frugtkødet må ikke være for sejt.
De otte appelsinjuicer er smagt i en blindtest. Der er lagt vægt på smag, konsistens, duft og udseende. Efterfølgende har dommerne set emballagerne.
Eksperternes dom:
Den smager, som om den lige er blevet presset. Den er lækker og syrlig. Den har en god fylde, og frugtkødet bliver ikke hængende i munden.