Marcipanbrød

8. mar. 2018 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen - fotos: Martin Sørensen lap@sondagsavisen.dk

Tørt og kedeligt, lyder dommen over Anthon Bergs klassiske marcipanbrød. Coop og Irma vinder.

Coop smag forskellen marcipanbrød
Vinder

Coop smag forskellen marcipanbrød


Karakter


Butik

Kvickly, SuperBrugsen

Pris

11,95 kr.

Vægt

38 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

70 %

Kilopris

314,47 kr.

Eksperternes dom:
Rigtig godt forhold mellem marcipan og chokolade. Flot chokolade med godt knæk. Leder tankerne hen på et stykke i en æske fyldt chokolade, da der er lidt alkohol i.

Irmas marcipanbrød
Vinder

Irmas marcipanbrød


Karakter


Butik

Irma

Pris

14,50 kr.

Vægt

40 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

62 %

Kilopris

362,50 kr.

Eksperternes dom:
God marcipan og god chokolade – og virkelig meget af den. Chokoladen er tyk, og det gør, at helheden er både sød og bitter. Chokoladen er tæt på at fylde for meget.

Lübecker marzipan

Lübecker marzipan


Karakter


Butik

Lidl

Pris

16,95 kr.

Vægt

5x25 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

Ikke deklareret

Kilopris

135,60 kr.

Eksperternes dom:
Et meget traditionelt marcipanbrød. Gullig, grov marcipan, der giver rigtigt ‘marcipan-look’. Flot chokolade, som er relativt tynd. Lidt bitterhed på en god måde.

Simply Chocolate Dark Marci

Simply Chocolate Dark Marci


Karakter


Butik

Føtex

Pris

19,00 kr.

Vægt

40 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

60 %

Kilopris

475,00 kr.

Eksperternes dom:
Flot, tyk chokoladeskal, som tager lidt for meget over i forhold til marcipanen. Fin, men neutral marcipan, der er grynet og lidt sukkerknasende, men har en flot farve.

Ægte luxus marcipanbrød

Ægte luxus marcipanbrød


Karakter


Butik

Rema 1000

Pris

16,95 kr.

Vægt

5x25 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

53 %

Kilopris

135,60 kr.

Eksperternes dom:
Det er blødt, og det er godt. Men det hele bliver meget sødt, og man sidder tilbage med en lidt sukret fornemmelse. Så alt i alt er det for sødt.

Anthon Berg marzipan bar

Anthon Berg marzipan bar


Karakter


Butik

Kvickly, Rema 1000, Føtex m.fl.

Pris

11,95 kr.

Vægt

40 g

Minimum af kakaotørstof i chokoladen

50 %

Kilopris

296,75 kr.

Eksperternes dom:
Meget kedeligt. Marcipanen virker meget tør og sukkeragtig. Meget neutralt i smagen, mere smag af sukker end af marcipan. Fin mængde chokolade.


Snak om marcipanbrød vil nok få mange til at tænke henført på barndommens klassiker, Anthon Berg.

Men det er slet ikke det bedste marcipanbrød på det danske marked. Faktisk står Anthon Berg for en af testens største skuffelser, hvis man spørger dommerne Gitte Apel og Lone Gerhard Sonne, som er henholdsvis ernærings- og kokkefaglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland.

»Det er meget kedeligt og tørt. Marcipanen er lys, og det smager af sukker,« siger Gitte Apel, der i et godt marcipanbrød søger efter den bløde marcipan med let bitterhed.

Heller ikke meddommer Lone Gerhard Sonne får sine marcipandrømme opfyldt af Anthon Berg.

»Det smager faktisk mere af sukker end af marcipan. På plussiden er, at det har en fin størrelse og en fint afstemt mængde chokolade og marcipan,« siger hun.

Læs også: Test af marcipanæg

To vindere med hver sin force
De tre, der skiller sig mest ud fra det klassiske look, er marcipanbrødene fra Irma, Coop og Simply Chocolate, der er mere rektangulære i stedet for at have rundede ender. Det er også de tre, der har det tykkeste lag chokolade.

Og det er blandt de tre, dommerne finder deres vto testvindere.

»Der er godt knæk i den flotte chokolade, der er tykkere end normalt – uden at blive for dominerende. Marcipanbrødet smager som et stykke marcipan, der kunne ligge i en æske med fyldt chokolade, fordi der er et strejf af alkohol i,« siger Lone Gerhard Sonne om Coops marcipanbrød, mens Gitte Apel har rosende ord til Irmas:

»Marcipanen er blød og dejlig, og der er tyk chokolade. Marcipanen er tilpas sød og mildt bitter – en god marcipan.«

Dommerne synes, at de to marcipanbrød har hver sine forcer og kårer derfor begge som vindere med fem stjerner hver.

    Sådan skal marcipanbrød være

Der skal være god harmoni mellem smagen og mængden af chokolade og marcipan. Marcipanen må gerne være lidt fugtig og sød, men ikke alt for sød – gerne med bitre noter.

Den skal ikke være hvid og sukkerknasende, men gullig. Chokoladen skal have knæk og være lidt tyk og gerne med høj kakaoprocent.

    Sådan blev der testet

Dommerne har smagt marcipanbrødene i en blindtest. De har ikke set emballagen eller kendt til pris og mærke, før bedømmelserne blev afgivet.

I bedømmelsen har de lagt vægt på smag, duft, udseende og konsistens.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag





LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.

Del testen på: