Sild: med dild

22. mar. 2018 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen - fotos: Martin Sørensen lap@sondagsavisen.dk

Dommerne er svært begejstrede over udvalget af dildsild til påskebordet. To får topkarakter.

Princip gammeldags modnede dildsild
Vinder

Princip gammeldags modnede dildsild


Karakter


Butik

Føtex

Pris

42,95 kr.

Vægt/drænet vægt

720/350 g

Kilopris (drænet vægt)

122,71 kr.

Eksperternes dom:
En favorit helt i top. Klassisk gammeldags modnet. Her kan man faktisk smage fisken og også løg og dild. Silden er mørk og tyk i fileten og hård at tygge i. Rustik og som i gamle dage. Kvalitet.

Irmas gammeldags modnede dildsild
Vinder

Irmas gammeldags modnede dildsild


Karakter


Butik

Irma

Pris

41,00 kr.

Vægt/drænet vægt

600/296 g

Kilopris (drænet vægt)

138,51 kr.

Eksperternes dom:
En virkelig god sild. Mørk fisk, der smager kraftigt af dild. Fast bid, næsten som et stykke kød, der skal tygges. Klassisk gammeldags modnet, lækkert krydret og god sød-syrlig balance.

Store norske dildsild

Store norske dildsild


Karakter


Butik

Netto

Pris

24,95 kr.

Vægt/drænet vægt

600/265 g

Kilopris (drænet vægt)

94,15 kr.

Eksperternes dom:
Det er en pæn, fed filet. Lys i farven og fast i kødet. God krydret eddikelage, men den af dem alle, der smager mindst af dild, og det trækker selvfølgelig ned.

Coop marinerede dildsild i bidder

Coop marinerede dildsild i bidder


Karakter


Butik

Kvickly

Pris

28,95 kr.

Vægt/drænet vægt

600/300 g

Kilopris (drænet vægt)

96,50 kr.

Eksperternes dom:
Fin standard uden at være ekstraordinær. Smager af eddike og peber og smager mere syrligt end krydret. Er lidt blød i konsistensen og kunne godt smage mere af dild.

Princip dildsild

Princip dildsild


Karakter


Butik

Føtex

Pris

39,95 kr.

Vægt/drænet vægt

800/400 g

Kilopris (drænet vægt)

99,88 kr.

Eksperternes dom:
Kraftig dildsmag. Lige i overkanten sød i smagen. Flot lys filet, der er fint fast i kødet. Noter af forskellige krydderier. En klassisk dildsild.

Glyngøre dildbidder

Glyngøre dildbidder


Karakter


Butik

Kvickly

Pris

31,50 kr.

Vægt/drænet vægt

500/270 g

Kilopris (drænet vægt)

116,67 kr.

Eksperternes dom:
Silden er lidt simpel i smagsnuancerne, men der er en fint kraftig dildsmag, dejlig krydring og saltning. Lys fisk, der er blød i kødet. Okay størrelse bidder.

Gestus dildsild

Gestus dildsild


Karakter


Butik

Meny

Pris

29,95 kr.

Vægt/drænet vægt

600/250 g

Kilopris (drænet vægt)

119,80 kr.

Eksperternes dom:
Store fileter, der er lyse. Faste, på grænsen til det seje. Smag af dild og løg og mere sød end syrlig i smagen, men harmonien er fin nok.

Golden Seafood dildsild

Golden Seafood dildsild


Karakter


Butik

Aldi

Pris

12,95 kr.

Vægt/drænet vægt

275/140 g

Kilopris (drænet vægt)

92,50 kr.

Eksperternes dom:
Lys fisk med fint fast kød og godt bid. Enkel i smagen, har lidt smag af løg. Smagen af dild er for svag. Det trækker ned, at bidderne er så små.


De sjove bemærkninger står nærmest i kø, da vi tester, hvilken dildsild der egner sig bedst til påskefrokostbordet.

»Så skal der fiskes,« indleder Michael René, da han med gaflen hiver en sildefilet op.

»Det er en god sild,« lyder det kort efter med et smil og blink.

Han og kollegaen Preben Vestergaard, der begge underviser i sundhed og ernæring, herunder sensorik, på Københavns Professionshøjskole, er i højt humør.

Og der er grund til brede smil. Den ‘dårligste’ dildsild, som er fra Aldi, er ikke engang ‘så ringe endda’, lyder det fra dommerne, der giver den middelkarakteren tre stjerner. Mest fordi det trækker ned, at stykkerne er så små og tynde, når man sammenligner med de andre sild på bordet, der ikke kommer i hele fileter, men er skåret i bidder.

Læs også: Test af almindelige marinerede sild

Gammeldags modnede hitter
Hele fem slags dildsild bliver belønnet med fire stjerner, og to er helt oppe at ringe på seks stjerner.

»De er saftsusemig gode, de her sild. Dem skal jeg altså hjem og købe,« siger Preben Vestergaard om Irmas gammeldags modnede dildsild.

Uden tøven udpeger han Irmas og Princips gammeldags modnede dildsild til at være testens to bedste.

Påsken er reddet
»Jeg kan klart fornemme fisk, og jeg kan også smage fisk. Der er godt med bid i de gammeldags modnede, de virker rustikke og er et godt eksempel på, at der kan være kvalitet over det, man gjorde i gamle dage,« siger han og tilføjer om Princip:

»Den turde jeg godt servere for dronningen.«

Michael René nikker samtykkende:

»Man er hensat til fiskekutteren på Bornholm. Så er påsken reddet.«

    Sådan skal dildsild smage

Silden skal smage friskt og være fast i kødet. Når man tager en bid, skal smagen af dild og eddike brede sig i munden, eventuelt med noter af for eksempel løg, peber og allehånde. Der skal være balance mellem sødme og syre.

    Sådan blev der testet:

Glassenes indhold er hældt op i beholdere med sild, lage og tilbehør. Dommerne har selv fisket sildene op herfra. Sildene er beødmt på smag, duft, konsistens og udseende.

Efter blindtesten har dommerne set glassene, som sildene er indkøbt i.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag





LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.

Del testen på: