
De tre billigste økologiske æblejuicer vinder på lidt mere æblesmag.
Eksperternes dom:
Minder om de to andre vindere, men lidt sødere. Fint aromatisk og frisk. Æblesmagen er fin, men ikke kraftig. Sød og syrlig.
Eksperternes dom:
Aromatisk og frisk. Æblesmagen er ikke kraftig, men kommer til sidst. Vil gå godt til et morgenbord med boller, ost og så videre.
Eksperternes dom:
Lidt tung og sød og syrlig og kan godt stå alene – lidt for tung til et måltid. Den har en lille bismag, og det trækker ned.
Eksperternes dom:
Syrlig med jævn smag. Æblernes aroma er ikke tydelig. Ikke karakteristisk æblesmag og ikke en spændende juice.
Er man i nærheden af Aldi, SuperBrugsen eller Netto, kan man hurtigt få fat på en testvinder. De tre butikkers økologiske æblejuicer, der er ufiltrerede og ikke fra koncentrat, får alle fire stjerner og en delt førsteplads af dommerne.
Gert Larsen og Lene Vietz er kokke og underviser i blandt andet økologi og bæredygtighed på Hotel- og Restaurantskolen.
»Der er mest æblesmag og balance mellem sødme og syrlighed i de tre juicer her. Den ene er lidt sødere end de to andre,« siger han og peger på glasset med Frugtpressen økologisk æblejuice fra Netto.
»De to andre minder meget om hinanden. Man kunne næsten få den tanke, at de er ens,« siger Lene Vietz.
På begge flasker fremgår det, at de er produceret af PL Drinks GmbH i Tyskland. Aldis er seks kroner billigere.
»De dufter heller ikke så forskelligt. Der er lidt forskel på de fem her, men ikke kæmpe forskel. Det er jeg lidt skuffet over. Der måtte generelt gerne være mere æblesmag,« siger Gert Larsen.
»Jeg har undervist på æblekurser, hvor vi også har fremstillet juice. Og der er meget forskel på sorterne, så man kan lave nogle spændende kombinationer. Men det er der ikke rigtig gjort her,« siger Lene Vietz.
Læs også: Test af appelsinjuice
Undgår sprøjtemidler
Til gengæld glæder dommerne sig over, at juicerne er økologiske.
»Juice er jo sundt i begrænsede mængder, men hvis jeg fylder mig selv og mine børn med skadelige kemiske stoffer, er det ikke så sundt. Og konventionelle æbler er noget af det, man sprøjter meget og med mange forskellige sprøjtemidler,« siger Lene Vietz.
Hun glæder sig også over, at ufiltreret juice vinder frem:
»For en generation siden skulle juicen være klar. De her er grumsede, og det vokser den unge generation op med. De lærer også, at man godt kan spise insekter, og at pølsen ikke behøver at være lyserød. Det er en god udvikling.«
Til gengæld undrer det dommerne, at fire ud af fem juicer sælges på plastflasker.
»Jeg tror, at mange vil smide flasken i skraldespanden. Glasflasker indbyder mere til at blive genbrugt – enten i køkkenet eller i affaldshåndteringen,« siger Lene Vietz.
Der skal være den rigtige balance mellem bitterhed, syre og sødme. Og selvfølgelig æblesmag.
Der må gerne være forskellige sorter og smagsnuancer, der giver en spændende smag.
Juicerne er blindtestet i ens, nummererede glas. Dommerne har lagt vægt på smag, konsistens, duft og udseende.
Efter testen har de set flaskerne, som juicerne kommer fra.
Eksperternes dom:
Aromatisk og frisk. Æblesmagen er ikke kraftig, men kommer til sidst. Vil gå godt til et morgenbord med boller, ost og så videre.