
Beauvais vinder en sikker sejr i test af øko-ketchup. Heinz er to stjerner bagefter
Eksperternes dom:
Smager af tomat, men ikke kraftigt. Lidt sukker, lidt syre, lidt krydderier.
Eksperternes dom:
Sødlig smag og let smag af tomat. Mangler smag. Lidt smag af karry. Tyk, lidt klistret konsistens.
Eksperternes dom:
Smager ikke af meget, mest af smagsforstærker. Sød, ingen smag af syre. Der er lidt nister i, som om man har tilsat noget, måske jævner.
Eksperternes dom:
For sød først, og så smager den meget af eddike. Brænder lidt på tungen, mon der er paprika i? Lidt sukker-klistret konsistens. Lidt nister i.
Der er stor forskel på smagen, når det gælder økologisk ketchup.
Dommerne Ingelise Gudkov Petersen og Thomas Rønsch Toftdahl, der begge er kokke og underviser kokkeelever på Hotel- og Restaurantskolen, uddeler fra nul til fem stjerner.
»Ingen af dem dufter af særlig meget. Ærligt talt ved jeg ikke, om jeg ville gætte, at det var ketchup, hvis jeg ikke vidste det og duftede med lukkede øjne,« siger Thomas Rønsch Toftdahl og gætter på, at det høje indhold af sukker måske indkapsler duften.
Læs også: Test af konventionel ketchup
Til gengæld kan begge dommere finde parametre at bedømme ud fra, når det gælder både smag og konsistens.
»Den her er jeg ret tilfreds med. Tomatsmagen er ikke kraftig, men der er god syre, og så fylder den munden med sødme. Den er behagelig at spise, for både sødmen og syren føles naturlige og er godt afstemt. Og så har den en pæn farve og er pænt glat i konsistensen,« siger Thomas Rønsch Toftdahl om Beauvais, som vinder giganternes ketchupkrig over Heinz, som dog også falder i god jord hos Ingelise Gudkov Petersen.
»Den har lidt sødme, lidt syre, lidt krydderier. Den er fin nok, men har ikke nogen kraftig smag,« konstaterer hun og uddeler middelkarakteren tre stjerner, som er den næsthøjeste karakter i denne test, hvor bundskraberen fra Coops Änglamark ender med ikke at få nogen stjerner overhovedet.
»Det er noget af det værste ketchup, jeg har smagt. Jeg synes, den smager af bouillon og ikke af tomat. Jeg har ikke noget godt at sige om den og ville aldrig købe den,« konstaterer Thomas Rønsch Toftdahl.
En fyldig tomatsmag med tilpas syre, som ikke skal blive sur, kombineret med lidt sødme.
Både sødme og syre findes naturligt i tomaten, så det skal være så tæt på autentisk som muligt.
Ketchuppen må gerne være let krydret, og den bør ikke bære præg af at være jævnet.
Sådan testede vi: De seks slags ketchup er smagt i en blindtest.
Dommerne har lagt vægt på smag, konsistens, duft og udseende. Efter testen har de set ketchupflaskerne.
Eksperternes dom:
Behagelig at spise. Fylder munden med sødme og syre og god smag. Tilpas konsistens.