Olivenolie: økologisk

24. may. 2018 Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen lap@sondagsavisen.dk

Der er en verden til forskel på Rema 1000’s og Aldis økologiske olivenolier.

Cucina Taste of Italy økologisk ekstra jomfru oliven olie (EU)
Vinder

Cucina Taste of Italy økologisk ekstra jomfru oliven olie (EU)


Karakter


Butik

Rema 1000

Pris

35,00 kr.

Indhold

500 ml

Literpris

70,00 kr.

Eksperternes dom:
Rolls-Roycen af olivenolierne. Eksklusiv. Dufter af olivenolie, smager af nød og peber, har den rette syre og smag af citron.

Urtekram Organic ekstra jomfru olivenolie (middelhavslande)

Urtekram Organic ekstra jomfru olivenolie (middelhavslande)


Karakter


Butik

Bilka, Meny m.fl.

Pris

63,95 kr.

Indhold

500 ml

Literpris

127,90 kr.

Eksperternes dom:
Udmærket olivenolie, der starter godt, har en god syre, lidt blomst, et snert af peber og så bliver let bitter. Smager faktisk af oliven.

De Cecco økologisk ekstra jomfru olivenolie (EU)

De Cecco økologisk ekstra jomfru olivenolie (EU)


Karakter


Butik

Bilka m.fl.

Pris

78,00 kr.

Indhold

500 ml

Literpris

156,00 kr.

Eksperternes dom:
Skarp duft, god frugtsmag og god syre. Frisk, fin fedme og en anelse af den her peber-eftersmag, vi efterlyser.

Monini Bios økologisk ekstra jomfru olivenolie (EU)

Monini Bios økologisk ekstra jomfru olivenolie (EU)


Karakter


Butik

Meny

Pris

76,95 kr.

Indhold

500 ml

Literpris

153,90 kr.

Eksperternes dom:
Den er hurtigt skarp og bitter, når man får den i munden, og derfor bliver den lidt kvalm. Neutral duft og fed smag. Syren er ikke behagelig.

Økolivet økologisk ekstra jomfru olivenolie (Spanien, Grækenland, Italien)

Økolivet økologisk ekstra jomfru olivenolie (Spanien, Grækenland, Italien)


Karakter


Butik

Aldi

Pris

52,50 kr.

Indhold

750 ml

Literpris

70,00 kr.

Eksperternes dom:
Ringe smag. Harsk smag og fedme, vi ikke bryder os om. Ingen nøddesmag eller friskhed i smagen. Dufter ikke.


Dommernes forventninger er ikke store, da de sætter sig til bordet for at smage fem slags økologisk ekstra jomfru olivenolie.

»Bare det, at de har stået i butikken et stykke tid, og at det er sammenblandinger af forskellige olietyper, gør, at vi ikke kan forvente det ypperste inden for jomfru olivenolie,« siger Thomas Rønsch Toftdahl og nipper til den første olivenolie på bordet.

En Rolls-Royce
Men både han og Ingelise Gudkov Petersen, der begge er kokkefaglærere på Hotel- og Restaurantskolen, skal blive overraskede.

»Den her virker som et eksklusivt produkt. En Rolls-Royce inden for olivenolie. Den har smag af nød, peber og citron, har den rette syre og er grønlig i farven som en rigtig olivenolie. Den skal jeg ned og købe,« siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Læs også: Test af konventionel olivenolie

»Den ville jeg gerne spise på min salat eller tomatsalat. Prøv at dufte til den,« tilføjer Ingelise Gudkov Petersen og enes med sin meddommer om, at Rema 1000’s Cucina-olie er så god, at det bør honoreres med hele seks stjerner.

Olien er endda testens billigste. Den er lavet af sammenstikninger af olivenolie med oprindelse inden for EU, selvom den bærer navnet ‘Taste of Italy’.

Glade er dommerne også for Urtekram, mens mærkevarerne Monini og De Cecco får henholdsvis to og tre stjerner. Trods deres italienskklingende navne er også de fremstillet af olie fra lande i EU.

Nul stjerner til Aldi
Og så er der olien fra Aldi, der deler testens laveste literpris, men som Thomas Rønsch Toftdahl betegner »i en kategori helt for sig«. Og det er ikke positivt ment.

»Den har en ringe smag. En harsk smag og en fedme, som jeg ikke bryder mig om. Der er ikke noget friskhed over den i hverken lugt eller smag. Jeg ville ikke bruge den,« siger han, og meddommer Ingelise Gudkov Petersen har noteret de samme anker på sit papir under smagningen.

Aldis olie får derfor nul stjerner. Ifølge Aldi kommer den testede flaske olie fra et bestemt parti, hvor kvaliteten ikke har levet op til kravene.

Partiet er derfor fjernet fra butikkerne, og Aldi har bedt producenten om at sikre, at et lignende udfald ikke kan ske i fremtiden.

Aldi oplyser, at kæden selv i september har foretaget en blindsmagning af økologiske olivenolier på markedet – og her vandt Aldis over de andre.

     Sådan skal olivenolie være

Vi vil gerne have nøddeagtig smag, let bitterhed og frisk duft. Til sidst må den gerne smage lidt pebret og frugtigt.

Der må ikke være syre, der brænder som chili – syren skal lige markere og så stoppe.

    De testede olier

Olierne er valgt ud fra, at de har blandet oprindelse, hvilket vil sige, at de kan bestå af olie fra flere lande, for eksempel lande omkring Middelhavet eller lande inden for EU. Alle er købt som økologiske ekstra jomfru olivenolier.

Økologisk: Der er ikke brugt sprøjtegifte i produktionen. Der er 330 potentielle E-numre, som man er sikker på at undgå med den økologiske variant. (Det er dog næppe alle 330, der er relevante for olivenolie).

     Sådan blev der testet:

Dommerne har blindsmagt olivenolierne. Efter testen har de set flaskerne.

Der er lagt vægt på smag, eventuel bi- og eftersmag, duft og konsistens.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag





LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.