
En er voldsomt salt, en anden er trevlet og en tredje syrlig. To pestoer rammer en god balance.
Eksperternes dom:
En o.k. velafbalanceret pesto med moderat smag af basilikum, lidt salt og lidt syrlighed. Tydelige nødder med behageligt bid.
Eksperternes dom:
En pesto til den lidt syrligt-bitre side. Tydelige nødder. Mild basilikumsmag og en tør mundfornemmelse.
Eksperternes dom:
Markant anderledes end de andre. Lidt tør mundfølelse og syrlig smag. Tør og med tyk konsistens.
Eksperternes dom:
Trevlet og lidt græs-agtig konsistens. Lidt bitter. Acceptabel, men kedelig smag. Mangler balance og syre.
Eksperternes dom:
Den er voldsomt salt og har ikke nogen udpræget smag af basilikum. Olien løber meget fra resten af indholdet.
Der er kæmpe forskel på de pestoer, man kan købe i de danske supermarkeder. Det er dommerne Michael René og Maria Skou Jørgensen enige om.
Michael René underviser blandt andet i sensorik på Københavns Professionshøjskole, hvor Maria Skou Jørgensen læser en bachelor i ernæring og sundhed. Derudover er hun kok.
»De er meget forskellige. Nogle har god balance, andre er salte eller bitre. Hos nogle dominerer basilikumsmagen, og hos andre er det nødderne,« opsummerer Michael René.
Pestoernes opskrifter varierer, og mens nogle bruger pinjekerner, bruger andre cashewnødder og nogle begge typer.
Fra basilikum til salt
Det er ikke kun i opskriften, men også smagen, at dommerne oplever stor forskel.
»Vores vinder har en rigtig god balance mellem smagene. Jeg kan smage masser af basilikum, som virker frisk. Den smager simpelthen af en rigtig god pesto,« siger Maria Skou Jørgensen om Vores pesto fra Føtex.
En anden stor supermarkedskæde, Coop, lægger sig i testen af pesto i den anden ende af skalaen og bliver bedømt til kun én stjerne.
Efter testen læser Michael René højt fra glasset:
»’Få siger nej tak til en god pesto’, står der. Jeg ville nok sige nej tak til den her. Den har en virkelig salt smag og en skarp syre. Og så er olien løbet fra resten af ingredienserne og har bredt sig ud på tallerkenen,« siger han.
Når det er en basilikumpesto, skal den selvfølgelig smage af basilikum – gerne frisk. Vi skal også have smag af hvidløg, nødder, parmesan og eventuelt olie. Den kan være enten grov eller fin i blendningen, men må ikke have lange trevler, der stikker ud og ikke er hakket. Olien må ikke løbe for meget fra.
Pestoerne er anrettet på ens, nummererede tallerkner og smagt i en blindtest. Der er lagt vægt på smag, duft, udseende og konsistens.
Efter testen har dommerne set glassene og indholdsdeklarationerne
Eksperternes dom:
Vi smager masser af basilikum, der er lækker frisk i smagen. Fin syrebalance, lille smag af pinjekerner og god olie.