Kageruller

11. may. 2017 Louise A. Poulsen, Søndagsavisen lap@sondagsavisen.dk

Man behøver ikke betale mere end 29 kroner for at få en god kagerulle. Den dyreste taber testen og tages af markedet.

Magasin kagerulle
Vinder

Magasin kagerulle


Karakter


Butik

Ikea

Pris

29 kr.

Vægt

498 g

Længde (uden håndtag)

25 cm

Rullens diameter

6,3 cm

Eksperternes dom:
God diameter. Der er plads til hænderne. Robust. Den fungerer og ruller gnidningsfrit. God mormorkagerulle. Har altid virket og gør det også om 50 år.

 Cook & Baker kagerulle
Vinder

Cook & Baker kagerulle


Karakter


Butik

Imerco

Pris

249,95 kr.

Vægt

577 g

Længde (uden håndtag)

25,5 cm

Rullens diameter

7 cm

Eksperternes dom:
Ser stor og klodset ud, men fungerer fint med plads til hænderne og store håndtag. Nemt at opnå den rette tykkelse på dejen. Slipper dejen let og ruller fint.

Marmor kagerulle

Marmor kagerulle


Karakter


Butik

Bahne

Pris

149,95 kr.

Vægt

2.017 g

Længde (uden håndtag)

25 cm

Rullens diameter

6 cm

Eksperternes dom:
Meget tung – det gør den god til seje deje, men ikke så god til bløde deje, som hurtigt vil blive for tynde. Fin størrelse. Lækker og pæn, men lidt flosset i træet.

Scanwood kagerulle

Scanwood kagerulle


Karakter


Butik

Bilka

Pris

95 kr.

Vægt

505 g

Længde (uden håndtag)

24,5 cm

Rullens diameter

5 cm

Eksperternes dom:
O.k. klassiker, lidt let i det. God til børn. Virker ikke så robust og er lidt skæv i håndtagene. Det er svært at få plads til hænderne. Ruller gnidningsfrit.

Patisse silver top

Patisse silver top


Karakter


Butik

Magasin, Inspiration, Bahne

Pris

149,95 kr.

Vægt

575 g

Længde (uden håndtag)

25 cm

Rullens diameter

5,7 cm

Eksperternes dom:
Ruller fint uden at være prangende. Belagt med et glat materiale, så dejen slipper. Samlingerne sidder på fladen, så der kan sætte sig dejrester fast.

Skagerak Dania Rolling Pin

Skagerak Dania Rolling Pin


Karakter


Butik

Inspiration

Pris

299,95 kr.

Vægt

357 g

Længde (uden håndtag)

43 cm

Rullens diameter

4 cm

Eksperternes dom:
Den er pæn og rigtig lækker i materialet (træet). Der er ingen håndtag, og den er fin at arbejde med. Men den er tykkere på midten, og det gør det svært at få dejen i ens tykkelse.
OBS! Udgået.


De fleste kageruller fungerer faktisk fint. Kun én får en karakter under middel af konditorfaglærere og -elever på Hotel- og Restaurantskolen.

De har prøvet seks kageruller på forskellige typer dej.

»Den, der ser pænest ud og virker lækrest i materialet, ville jeg så gerne give en bedre karakter. Men den buer på midten, og det gør det rigtig svært at få den tykkelse på dejen, man gerne vil have – og at få den ens i tykkelse over det hele,« siger Maria Kolding, der er konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

Det er kagerullen fra Skagerak, der får to stjerner, til trods for at den – med en pris på 299 kroner – er dyrest af alle seks kageruller. Den er som den eneste i testen uden håndtag. Men det er i sig selv ikke noget problem, mener Maria Kolding og kollegaen Nikolaj Christoffersen.

Læs også: Test af køkkenmaskiner

    Tip – kom ikke rullen i opvaskeren
En kagerulle skal ikke i opvaskemaskinen. Det kan nemlig ødelægge kuglelejerne, der risikerer at ruste. Man behøver faktisk ikke vaske en kagerulle – det er nok at fjerne dejresterne og tørre rullen med en fugtig klud. Er kagerullen af træ, skal den have olie af og til. Gnid lidt madolie på, når den virker tør.

Taberprodukt udgår efter test
»Hvis den havde været lige tyk over det hele, ville den have været helt i top. Men som den er her, skal man rulle i flere retninger, og alligevel er det svært at styre, hvor tyk dejen bliver. Især marcipan, fondant og mørdej vil være svære at rulle med denne her,« tilføjer Maria Kolding.

Efter testen har vi forelagt Skagerak kritikken, og det har fået virksomheden til selv at udføre en test af kagerullen, oplyser direktør Jesper Panduro:

»Vi er helt enige i jeres konklusion. Bagerullen er rigtig flot forarbejdet, men funktionaliteten kan klart forbedres. Produktet lever ikke op til vores værdi om at gøre sig umage, og vi har valgt, at bagerullen ikke er en del af vores kollektion længere.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Materialet betyder mindre
De seks kageruller er i forskellige materialer fra ‘nonstick’ og ‘silver top’ til træ og marmor. Materialet er dog ifølge dommerne ikke så vigtigt for, om dejen hænger fast i kagerullen.

»Dem af træ fungerer helt fint. Man kommer bare lidt mel på rullen. Til fondant eller marcipan kan det være en fordel, at rullen ikke er af træ, for så skal man bruge mere flormelis. Men det gør ikke nogen stor forskel,« siger Maria Kolding og kårer to vindere – en billig af træ fra Ikea og en dyrere med nonstick-belægning fra Imerco.

Stor prisforskel på vindere
»De har begge en størrelse, hvor fingrene ikke kommer i klemme under håndtagene. Modellen af træ er en klassisk ‘mormorkagerulle’, som har været brugt i mange år og garanteret også findes om 50 år. Den er stabil og fungerer bare,« siger Maria Kolding om testens billigste kagerulle med navnet Magasin fra Ikea til 29 kroner.

»Den anden vinder ser meget klodset ud, men håndtagene er gode at holde på, og der er plads til hænderne. Den er belagt med et materiale, der slipper dejen let, og det er nemt at få den tykkelse på dejen, man gerne vil have,« siger hun om kagerullen til 249,95 kroner af mærket Cook & Baker, som forhandles hos Imerco.

På tredjepladsen lander en sværvægter på over to kilo produceret i marmor.

»Den er god til de hårde deje, for man behøver næsten ikke at lægge kræfter i. Kagerullen gør hele arbejdet selv. Men står man med en tynd og skrøbelig dej, kan den hurtigt blive mast for tynd af marmorrullen,« vurderer Maria Kolding.

    Sådan har vi testet
To konditorfaglærere og en klasse konditorelever fra Hotel- og Restaurantskolen har testet kagerullerne på blandt andet wienerdej og mørdej. De har lagt vægt på:
– Ergonomi (rullens vægt og facon, håndtagenes udformning og placering)
– Kvalitet (materialer, samlinger, ruller den gnidningsfrit?)
– Proces (hænger dejen fast? Har kagerullen en passende størrelse?)
– Resultat (hvor nemt er det at opnå den ønskede facon og tykkelse på dejen?)
– Rengøring (hvor nemt er det at rengøre kagerullen? Er der steder, hvor der kan sætte sig skidt og dejrester?)
Del testen på: