Piskeris

1. jun. 2017 Louise A. Poulsen, Søndagsavisen lap@sondagsavisen.dk

Der er kun én stjerne til kokken Claus Holms piskeris. To ris med silikonebelægning vinder.

Fiskars Functional Form Ballonpiskeris
Vinder

Fiskars Functional Form Ballonpiskeris


Karakter


Butik

Bilka

Pris

79,95 kr.

Længde, vægt

28 cm, 62 g

Eksperternes dom:
Håndtaget er fladt, og riset ligger fint i hånden. God længde på skaftet, og faconen på riset gør, at det kan komme ud i kanten af gryden. Det er belagt med silikone, der gør, at det ikke larmer. Nemt at gøre rent.

Eva Trio
Vinder

Eva Trio


Karakter


Butik

Magasin

Pris

169,95 kr.

Længde, vægt

25 cm, 80 g

Eksperternes dom:
Håndtaget kunne godt være en smule længere. Ellers godt at holde på og godt at piske med. Belægningen gør det støjsvagt. Kommer fint rundt i gryden og er nemt at gøre rent. I den tunge ende.

Eva Solo gravity

Eva Solo gravity


Karakter


Butik

Bahne

Pris

179,95 kr.

Længde, vægt

27 cm, 79 g

Eksperternes dom:
Selve riset er for lille, men håndtaget er godt at holde på, også når det er vådt, fordi det er silikonebelagt. Hakket til at sætte riset på grydekanten er irriterende at holde på. Larmer ikke. Fint stift, o.k. at rengøre.

Vores piskeris

Vores piskeris


Karakter


Butik

Bilka (lignende set hos Coop i SuperBrugsen)

Pris

44,00 kr.

Længde, vægt

25 cm, 73 g

Eksperternes dom:
Der er en kugle indeni. Det pisker flødeskum lidt hurtigere. Stiverne er o.k. hårde, men det bliver hurtigt skævt. Lidt svært at gøre rent, der kan samle sig skidt flere steder. Kuglen skal tages ud, hvis man pisker dej.

Zwilling tools twin pure

Zwilling tools twin pure


Karakter


Butik

Magasin

Pris

149,95 kr.

Længde, vægt

26 cm, 66 g

Eksperternes dom:
Lidt for bøjeligt. Bedre til flødeskum end tunge, seje ting. Kommer o.k. rundt i gryden. Ikke nemt at gøre rent. Irriterende, at skaftet ikke er lige tykt overalt. Fin størrelse og form på riset.

HOLM Piskeris

HOLM Piskeris


Karakter


Butik

Inspiration

Pris

99,95 kr.

Længde, vægt

25 cm, 91 g

Eksperternes dom:
Håndtaget er for kort og ikke godt at holde på. Risene er for stive, og riset kan ikke komme ud i kanten af gryden. Stiverne er ikke jævnt fordelt. Kan være lidt svært at gøre rent. Robust og bedst til at røre i seje ting.


Når fremtidens konditorer skal piske dej til vandbakkelser, smelte chokolade eller trylle en creme anglaise frem, bliver det måske med et piskeris af mærket Fiskars.

De to konditorfaglærere Maria Kolding og Nikolaj Christoffersen har sammen med et hold konditorelever på Hotel- og Restaurantskolen fundet frem til deres foretrukne piskeris. Og her kommer Fiskars og Eva Trio ind på en delt førsteplads.

»Ingen af risene er perfekte, men de to her kommer tættest på. Risene på Fiskars er lige i underkanten stive, og håndtaget på Eva Trio skulle være længere. Men det er det eneste, vi har at udsætte på dem,« siger Maria Kolding og kvitterer med fem stjerner til hver af de to ris.

Læs også: Test af kageruller

Tre ris med silikone er bedst
Ser man på resultatet af piskeristesten, synes konditorfaglærerne, at fremtidens Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen fortjener et piskeris, der er belagt med silikone.

»De tre bedst placerede ris har silikonebelægning på selve risene. Det er ikke derfor, de vinder, for det skyldes en kombination af mange ting, men fordelen ved belægningen er, at det ikke larmer så meget, når man pisker. Ulempen kan være, at belægningen risikerer at gå i stykker, hvis riset bruges flittigt over lang tid. Men det bliver nok mere et problem i et storkøkken end hjemme i køkkenskuffen,« gætter Maria Kolding.

‘Kattelegetøj’ deler vandene
Testens billigste piskeris fra Bilka til 44 kroner deler vandene. Der er ‘kattelegetøj’ indeni, som Nikolaj Christoffersen beskriver en kugle af metalstivere, der sidder løst inde i selve riset.

»Jeg kunne godt lide det. Det pisker flødeskummen lidt hurtigere, fordi kuglen giver ekstra rotation. Men meningerne er delte, så derfor bliver det kun til en middelkarakter. Bolden larmer, og skaftet er ikke vellykket,« siger Maria Kolding.

To stjerner længere nede af skalaen på testens sidsteplads med én stjerne placerer dommerne tv-kokken Claus Holms piskeris.

Stift ris med dårligt greb
Manden med de karakteris­tis­ke briller og kasket lægger navn til et ris med sort plastichåndtag og metalstivere.

»Det største problem er, at det er for stift og har en facon, så man ikke kan komme helt ud i kanten af gryden. Maden risikerer at brænde på i hjørnerne,« siger Nikolaj Christoffersen og tager fat i risets stivere.

»Der er også nogle store mellemrum mellem stiverne, og det gør riset uensartet. Jeg ville foretrække, at de var fordelt lige hele vejen rundt, i stedet for at risene var klumpet sammen. Og så er det ikke rart at holde på. Hvis jeg skal sige noget positivt, er det, at det er robust i stiverne og derfor godt til at piske hårdere eller sejere ting,« siger han.

Og det er netop meningen, at piskerisets yderste ris er kraftigt, fortæller marketingchef Kim Dyrholm fra F&H of Scandinavia, som står bag HOLM Piskeris, der er udviklet sammen med kokken Claus Holm, der selv bruger piskeriset dagligt.

»Det sikrer, at piskeriset altid bevarer sin facon, også når det bruges til tyk dej som for eksempel pandekagedej, og at det holder faconen, selv efter flere års brug. Det betyder, at man blot skal dreje gryden eller kasserollen lidt, mens man pisker, for at komme helt ud i kanten. Vi må erkende, at vi ikke på emballagen har anført en vejledning, og det vurderer vi, hvordan vi løser fremadrettet,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

    Sådan har vi gjort
Piskerisene er blevet testet af kokke- og konditorfaglærer Maria Kolding og konditorfaglærer Nikolaj Christoffersen, begge fra Hotel- og Restaurantskolen. Med til testen har været en klasse konditorelever.
Piskerisene er 25-28 centimeter og er blevet testet på forskellige typer fødevarer, herunder walesdej (vandbakkelsedej), legeringer samt piskefløde, der blev pisket til skum. Følgende kriterier har dommerne lagt vægt på:
  • Ergonomi (hvordan piskeriset er at holde på, om håndtaget har en passende størrelse, hvordan vægten er og så videre).
  • Kvalitet/udformning (om stiverne er tilpas hårde/bøjelige, om riset bliver skævt, om stiverne sætter sig fast ved brug, om noget går i stykker undervejs).
  • Proces/resultat (om det er nemt at opnå den ønskede konsistens, om noget sætter sig fast i riset undervejs og så videre).
  • Rengøring (hvor nemt det er at gøre piskeriset rent, om der kan sætte sig skidt og madrester fast og så videre).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev – og få de nyeste tests direkte i din elektroniske postkasse hver torsdag

LÆS VILKÅR FOR TILMELDING HER.

Del testen på: