Kokkeknive

20. mar. 2015 - Opdateret d. 23. august 2016 - Af Testfakta og Stine Daugaard, Søndagsavisen - red@testuniverset.dk

Høj pris er ikke nødvendigvis lig med skarphed. Det viser omfattende test af kokkeknive. IKEA markerer sig uheldigt.

OBH Nordica Arctic 8420
Vinder

OBH Nordica Arctic 8420


Karakter


Forbrugerkontakt

obhnordica.dk

Produktionsland

Taiwan

Skarphed ved levering (antal strimler)

28

Skarphed efter slitage (antal strimler)

22

Skarphed efter slibning (antal strimler)

23

Glidestop

Mindre god

Dommen:
Bedst i test. Bedste skarphed ved levering. Mindre godt glidestop.
MAC HB-85

MAC HB-85


Karakter


Forbrugerkontakt

macknife.com

Produktionsland

Japan

Skarphed ved levering (antal strimler)

24

Skarphed efter slitage (antal strimler)

13

Skarphed efter slibning (antal strimler)

39

Glidestop

God

Dommen:
Slides hurtigt, men er nemmest at slibe op igen.
Chroma Kokkekniv P18, type 301

Chroma Kokkekniv P18, type 301


Karakter


Forbrugerkontakt

edo.dk

Produktionsland

Kina

Skarphed ved levering (antal strimler)

26

Skarphed efter slitage (antal strimler)

20

Skarphed efter slibning (antal strimler)

22

Glidestop

Mindre god

Dommen:
Meget gode slibeegenskaber.
Global G-2

Global G-2


Karakter


Forbrugerkontakt

globalknive.dk

Produktionsland

Japan

Skarphed ved levering (antal strimler)

20

Skarphed efter slitage (antal strimler)

16

Skarphed efter slibning (antal strimler)

20

Glidestop

God

Dommen:
God bedømmelse fra panelet. Svageste knivsblad.
Lion Sabatier Edonist kokkekniv

Lion Sabatier Edonist kokkekniv


Karakter


Forbrugerkontakt

couteau-sabatier.fr

Produktionsland

Frankrig

Skarphed ved levering (antal strimler)

13

Skarphed efter slitage (antal strimler)

9

Skarphed efter slibning (antal strimler)

19

Glidestop

Meget god

Dommen:
Ringeste slibeegenskaber. Meget godt glidestop.

En sløv kniv kan frustrere de fleste, i hvert fald hvis man har vænnet sig til at bruge med en skarp, velfungerende knivsæg.

Men der er betydelig forskel på kokkeknive. Det afslører en test, hvor svenske Testfakta har fået sammenholdt syv kokkeknive i forskellige prisklasser hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Sådan blev der testet:
Laboratoriet testede både skarphed i nye knive, hvor hurtigt kniven bliver slidt, og hvor let det er at gøre æggen skarp igen, når den er blevet sløv. Derudover blev bladets styrke og fleksibilitet målt.

Et brugerpanel på fem personer med forskellige størrelser hænder bedømte desuden, hvordan knivene er at anvende i praksis ved at skære i en række forskellige råvarer.

Måling af skarphed
Skarpheden måles ved at lade knivene skære gennem en stabel af papirstrimler og tælle antallet  af afskårne strimler. Belastningen af knivene blev gennemført efter en standardmetode, hvor knivene slides ved at skære i kridtbehandlet papir. En anden opsætning af samme knivmodeller slider knivene ved at lade dem skære i gulerødder og svinekam.
Efter belastningen måles skarpheden endnu en gang. De sløvede knive stryges derefter op ved hjælp af et strygestål. Alle knive fik samme tur, hvorefter skarpheden blev målt igen.

Læs den fulde test her ...
Del testen på: